Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 10. oktober 2018

Hvordan lagre waypoints på Lowrance HDS Gen 1 og Gen 2?

Fra tid til annen bør du lagre ned dine waypoints til minnebrikke. Delvis for backup, og alltid før softwareoppdateringer eller hvis du skal flytte de til en annen plotter. Her ser vi på hvordan dette gjøres.
Kartplotter er fine greier - og gode waypoints er verdt sin vekt i gull.
Jeg holder på å oppgradere elektronikken i båten fra Lowrance HDS Gen 2 til HDS Gen 3, og da kan det være greit å repetere hvordan man best lagrer waypoints mens vi er i gang. Det er dessverre et par snublefeller i denne prosessen, noe som gjenspeiler seg i diverse frustrerte poster på Facebook og nettforumer. Jeg bruker skjermbilder fra HDS 8 Gen 2 her, Men prinsippet er det samme uansett generasjon HDS, bare at på nyere HDSer så finner du Filer-menypunktet nederst i menyen på venstre side etter at du trykker på Pages-knappen.

Begynn med å trykke på Pages knappen, og manøvrer deg rundt til Veipunkter, ruter, spor for vi skal begynne med å rydde litt.
Vi rydder først.
Trykk Enter og sjekk fanene for ruter og spor. Her ligger det gjerne ymse gamle greier som kan slettes. Spor vil jeg uansett anbefale deg å slette før lagring, da de har lett for å tulle til importen i enheten du flytter til. Skal du flytte til et annet merke, så bør ruter og sport slettes så du bare har waypoints igjen å lagre.
Sjekk fanen for Ruter og Fanen for Spor.
Når du har ryddet opp i gammel morro, trykker du Exit for å komme tilbake i menyen og til Filer. Vi skal nå kopiere waypoints fra enhetens internminne og over på et minnekort
Filer - her kan du kopiere, importere og eksportere det meste.
Trykk Enter på Filer-menypunktet og du er inne på oversikten over hva som er av lagrede data. Scroll deg ned til Veipunkter, Ruter og Spor database og trykk Menu for å få opp menyen for eksport:
Trykk Enter på databasen for veipunkter, ruter og spor.
Har du ekstremt mange waypoints kan du eksportere regionvis men for de fleste av oss holder det å gå rett på Eksporter.... Med det kommer valget om hvilket format man vil lagre i:

Valgets kval - mange ulike formater å lagre i.
Du har kanskje hørt om USR-filformatet, eller lagret waypoints tidligere og sett at de ble lagret med det formatet? USR er Lowrance sitt eget filformat for brukerrelaterte data (USR = kort for user, dvs bruker), så hvis du skal bruke filen din i en kartplotter av et annet merke enn Lowrance eller Simrad bør du velge GPX (nederst på listen i bildet over) som er et mer universelt format som de fleste merker godtar. Her er en kort oversikt over de ulike USR-versjonene:

 • USR2 er et gammelt format og egnet for å flytte waypoints mellom eldre modeller som feks Globalmap. Inneholder posisjon og de vanligste waypointsymbolene. Bør ellers ikke brukes.
 • USR3 er som USR2 men tar også med dybde hvis du har angitt det i dine waypoints. USR3 kan brukes i mange 3.-parts programmer, inkludert Reefmaster.
 • USR4 som USR3 men inneholder alle waypointsymboler
 • USR5 som USR4 men inneholder en unik identifikator per waypoint som skal motvirke doble importer, samt informasjon om klokkeslett og dato.
 • USR6 kom med HDS Gen 3 og HDS Carbon og støtter temperatur og fartsinformasjon på spor.

For bruk til og fra HDS vil jeg anbefale å bruke USR5. Men skal du bruke filen til andre ting, feks i Reefmaster eller andre GIS-programmer, bør du bruke enten GPX eller USR3.

Når du har bestemt deg for format, markerer du ønsket format og trykker Enter. Da tas du tilbake i Filer-menyen for å angi hvor filen din skal lagres. Marker minnekortet og trykk på OK:

Angi hvor kopien skal lagres.
Under lagring kan du så endre navn på filen, eller bare lagre den med standardnavnet:
Angi ønsket navn - eller la være.

Ser vi på innholdet på minnekortet etter lagring ser det slik ut, waypointfilen er markert:
Ferdig lagret på minnekortet.
På bildet over ser du også at øvrige filer på minnekortet er synlige, i dette tilfellet er det kartfiler det er snakk om.

Du bør ta back-up av waypoints en gang i bland, sånn i tilfelle ting skjærer seg og du må ta en hard reset. Du bør ALLTID ta hard reset etter oppdatering av enheten din, og før det er selvfølgelig lagring av waypoints til minnebrikke et poeng siden hard reset også sletter waypoints. I den forbindelse kan det være greit å minne om hvordan du tar hard reset på alle HDS og det fleste andre Lowrance-modeller:

 • Slå av enheten.
 • Trykk på og hold inne begge zoom-knappene (+ og -).
 • Mens du holder zoomknappene inne, trykk på og slipp Power.
 • Slipp zoomknappene når du hører et høyt piip eller ser bakgrunnskartet på skjermen.
Helt til slutt bør jeg nevne at HDS-serien (uansett generasjon) synkroniserer waypoints med andre HDS via ethernet (grå kabel med gule koblinger). Så hvis du skal oppgradere til ny HDS, og har mulighet til å sette ny og gammel HDS i nettverk med hverandre bare et minutts tid for synkroniseringen, så slipper du unna hele prosessen beskrevet her.

2 kommentarer:

 1. Er det ikke lettere å bruke Navico Go Free Link appen? Bruker den til å speile min HDS til telefon og nettbrett.Den backer også opp alle innstillinger og weypoints.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jo, det er helt klart enklere. Men HDS Gen 1 er ikke kompatibel med GoFree-modulen, og det er heller ikke mange som har kjøpt modulen til sine HDS Gen 2 kontra hvor mange HDS Gen 2 som er solgt.

   Jeg har en ide om å gå gjennom det samme for HDS Gen 3/ Carbon/ Live etterhvert og da blir absolutt Link-appen et tema. Hilsen Erik

   Slett