Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 23. februar 2018

Starweld - tanker rundt stangholdere

Tiden til jeg får min Starweld Fusion 16DC kan ikke gå fort nok. Men i mellomtiden grubles det hardt rundt utstyret i båten , og hvordan dette skal monteres på best mulig måte.

HER skrev jeg om avgjørelsen om akkurat denne båten, og HER la jeg ut en drøss av Starwelds egne bilder samt så på utstyr for montering fra vindskjermen og bakover (Bert`s Custom Tackle). Nå er det tid for å tenke litt på hva som skal monteres fra vindskjermen og fremover.

Jeg har kjøpt en brukt Bios trollingmast, som skal settes i stand og monteres foran. Den havner rett bak en Motorguide Xi5 24V/80 LBS frontmontert elmotor som jeg tar med meg over fra den gamle båten. Trollingmasten vil brukes med planerboard de få gangene jeg kjører på steder hvor slikt utstyr er aktuelt (primært i Sverige, siden norske grunneiere og byråkrater tydeligvis tror mange fiskestenger fanger mer fisk enn feks garn.) Et typisk trollingoppsett er ti stenger, hvorav to på dypriggene montert bak. Da gjenstår 8 stenger ut på planerboard, 4 på hver side av båten. Det høres kanskje rart ut for en som ikke har prøvd trolling, men i mine øyne er nettopp stangholdere og plassering av de noe av det aller viktigste i en trollingbåt. Man må ha mange nok, helst så mange at man kan flytte rundt på stengene uten å "slippe opp" for stangholdere, og de må plasseres så de er praktiske i bruk og helst ute av veien ellers. Dette har veldig mye å si for senere trivsel i båten, så her bør man tenke seg godt om.

Slik jeg ser det har jeg fire alternativer for stangholdere til disse 8 stengene:
  1. Stangholdere bak vindskjermen, feks Rod Tree
  2. Stangholdere foran vindskjermen, rekkemontert langsmed ripa.
  3. Stangholdere foran vindskjermen, montert på rør/ stativ på tvers av kastedekket.
  4. Stangholdere festet på planerboardmasten.
Det første alternativet er jeg tvilende til at blir særlig vellykket. Årsaken er rett og slett at stengene da havner lengre bak på båten enn der sena festes i utløserklypene på planerboardlinen. dette blir særlig et problem på de to stengene som går nærmest båten. Når klypa da løser ut med en (forhåpentligvis) drøy ørret eller laks i enden, vil fisken få slakk sene. Slakk sene er ofte ensbetydende med å miste fisk, og det liker jeg selvfølgelig dårlig. Jeg setter gjerne ut fisk jeg har fått, men vil helst ha de en runde i håven først...
Alternativ 1, Rod Tree.
Alternativ to kan enten være en fastmontert variant, eller avtagbar hvor bare festene er permanente.
Montering langsmed.

Alternativ tre må være avtagbar hvor bare festene er permanente. Den vil ellers opplagt være i veien ved andre typer fiske, og ikke minst når man skal ut og inn av båten. Fordelen med å plassere stangholderne på tvers av båten, er at de da står mer "naturlig" i forhold til planerboardklypene ute på planerboardlinen. Det er også mindre sjangs for at stangtuppene slår i hverandre, og mindre sjangs for at sene som løser ut på stang en, drar med seg stangtuppen på stang to, tre eller fire. Jeg har derfor brukt stangholdere på tvers i de to foregående båtene mine, her er takstativet på den forrige båten min:
Takstativ på Guymarine Evada 540.

Siden Starwelden ikke har noe tak å montere på, sier det seg selv at et takstativ er uaktuelt. Jeg kunne sett på en targabøyle, enten over vindskjermen eller helt bakerst over motor og akterspeil. Ulempen med en slik targa er at den bygger endel i høyden, og kan skape trøbbel med kalesje eller gi hodepine (bokstavelig talt, det er fort gjort å skalle i den.) 

Med permanente fester på innsiden av ripa foran, kan et rør stå på tvers av fremre kastedekk, og på det røret kan jeg montere stangholdere av rørtypen:

Alternativ for montering på tvers.
Alternativ tre minner forøvrig veldig om løsningen jeg hadde i en tidligere båt. Min Silver Colibri:
Stenger overalt i Silver Colibri. (foto: Artsfiske ved Andreas Næristorp)
Alternativ fire kom jeg over litt tilfeldig i en av trollinggruppene på Facebook. Der så jeg en som hadde åpen båt med planerboardmast i front, men som hadde en tilsynelatende genial løsning på stangholdere.
Stangholdere på masten.
Han hadde enkelt og greit sveiset fast tre doble stangholdere til selve trollingmasten. Stangholderne var litt vinklet bakover så ikke stangtuppene skulle slå i planerboardlinene, og de nederste hadde et smalere feste enn de over så man fikk spredd stengene litt. Siden planerboardspolene kan flyttes oppover og nedover selve masten, har man ganske mye tilgjengelig mast å montere stangholdere på. Men som nevnt over trenger jeg totalt fire holdere på hver side for å få det helt optimalt, så vi får se hva jeg har av plass å gå på i praksis. dette må uansett gjøres via et sveiserverksted, så det skjer ikke før jeg har båten her.

Umiddelbart virker alternativ fire som den beste løsningen. 

Da er det fortsatt enkelt å komme til elmotoren, som vil bli brukt også under trolling, og oppsettet kan enkelt fjernes når det ikke skal trolles.Hvis du synes dette var spennende lesestoff, så ta gjerne en kikk på DENNE artikkelen om utstyr ved trolling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar