Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 14. august 2017

Testet: baits fra Illex og Gunki del II

I første del av denne miniserien om baits fra Sensas gikk jeg gjennom noen nye "soft baits". Nå er det dags for å rette fokus mot hardere materialer!
Jakke med fancy logo og tilhørende wobbler
I del I ble det nevnt at vi har fått tilsendt en pakke fra Sensas tidligere i sommer. I pakka fra Frankrike var det en viss overvekt av wobblere og andre hard baits ment for våre mest tallrike predatorer, abbor, gjedde og ørret. Mye av dette utstyret har fått kjørt seg i jakten på abbor og ørret hittil i sommer. På vår facebook-side ligger blant annet en video hvor det fanges ørret på overflata ved hjelp av Illex Deka Mitts. Denne wobbleren er designet for overflatefiske og var sammen med Illex Chubby Pencil og Gunki Megalon representantene for topwater-fiske. Jeg starter del II med å si litt om Deka Mitts, mens de to andre blir å finne i en liten topwaterfilm om ikke så altfor lenge.
Chubby Minnow til venstre med topwater-wobbleren deka Mitts til høyre
Når det er forhold for topwater er det et veldig visuelt og spennende fiske, og Deka Mitts er meget artig å fiske med. Den er veldig lett, så her må man frem med lettspinnstang og tynn line. Men ikke la deg skremme av at den veier 2,1 gram da den kaster overraskende godt. Det er fullt mulig å fiske effektivt i for eksempel en sakteflytende elv med denne. Denne har en artig, vuggende gange i overflaten og tiltrekker seg mye oppmerksomhet tross sin beskjedne størrelse. Så får det bare være at denne elvestrekningen inneholder ørret i barnehageklassen...
Ørret i miniatyr som falt for Deka Mitts
En annen wobbler som er overraskende god å kaste er Illex Chubby Minnow. Med sine 3,5 centimeter og 2,3 gram er det ikke store wobbleren som skal kastes. Likevel virker den å være godt balansert, med en kule i tungsten plassert inne i kroppen på wobbleren. Med lett utstyr går det fint å oppnå gode kastelengder med denne. Et lite tips er å minimere ekstra vekt i form av svivler og fortommer. Av wobblerne vi har fått prøve er dette en av mine absolutte favoritter. Den har fin gange, og veldig fint "heng" ved spinnstopp. Både abbor og ørret har latt seg lure av Chubby Minnow.
Meget detaljert wobbler
Chubby minnow funker veldig bra ved twitching, og abboren spesielt kaster seg over Chubby under lange spinnstopp. Chubby minnow er suspending, og det gjør den godt egnet til spinnstopp. Den synker ikke for raskt, samtidig som den ikke stiger til overflaten. Ettersom jeg bruker wobblerhempe foran wobbleren tilfører jeg litt ekstra vekt som gjør at den synker sakte gjennom vannlaget. Ved vanlig innsveiving gir den fra seg gode vibrasjoner og bra med flash. Chubby ruller ganske bra, takket være profilen som er smal med høy rygg (sett i forhold til lengden). En av hovedgrunnene til at jeg liker nettopp denne så godt er at den jobber bra selv på lav hastighet. Den fisker rett og slett godt uten noen spesiell teknikk, med sin lett rullende gange.
En god fargekombinasjon i klart vann, med sølvaktige sider
Chubby finnes i flere farger som bør være interessante enten du fisker i krystallklare vann eller mer fargete. Prismessig ligger disse rundt det vi er vant med fra Rapala, og kvaliteten virker å være minst like god. Jeg har ingenting å utsette på disse. Det er verdt å merke seg at man ikke skal leke for mye med wobblerne fra Illex, da krokene er sylskarpe. En kombinasjon av at krokene er små, samt ekstremt skarpe gjør at de har en tendens til å "klore" seg fast i fingrene dine i det du roter rundt i fiskeskrinet. Som med resten av wobblerne fra Illex er det verdt å merke seg at man kan påvirke slike lette wobblere ganske mye ved å bruke wobblerhemper. Min erfaring er at Chubby synker i et moderat tempo når man setter på en wobblerhempe foran, og det passer bra til mitt fiske.
Tricoroll i en meget spennende drakt
Illex Tricoroll er vel den wobbleren fra Illex som har fått mest oppmerksomhet i Norge. Den har blitt presentert på andre forum, og er muligens den mest kjente av Illex sine wobblere, i hvert fall i Norge. Vi har fått flere varianter til testing, og flere av disse har fanget fisk. Tricoroll får man i flere lengder og vekter avhengig av om det er flytende, suspending eller synkende.
Fiskespiser som ikke kunne motstå en Tricoroll presentert ved twitching
Tricoroll kommer i en rekke varianter, og hver har sin misjon. Derfor tar jeg her en kjapp gjennomgang av de man får kjøpt i Norge. Jeg begynner med minstemann, Illex Tricoroll 47S, hvor tallet angir lengde i millimeter. Bokstaven S står for sinking. Her er det altså snakk om en liten wobbler på 4,7 cm som synker relativt sakte gjennom vannlaget.
Fine fargekombinasjoner på Tricoroll
Opp i vekt fra 47S fører oss til 47HW. Tricoroll i ulike lengder kommer i denne varianten HW, Heavy Weight, som rett og slett betyr at den veier mer. Med samme lengde har vekta gått opp fra 2,3 gram til 3,2 gram. Det er ikke snakk om mye i rene gram, men sett i forhold til utgangspunktet er økningen ganske markant. HW er naturlig nok den enkleste å kaste i sin klasse. Den synker også raskere enn S-versjonen.

Går vi et hakk opp i lengde til 55 millimeter finner man en flytende versjon, F. Denne veier 2,9 gram, som plasserer den midt mellom 47S og 47HW. Det er typisk for flytende wobblere at vekt i forhold til lengde går ned kontra synkende wobblere. Utover flytende versjon finnes Tricoroll 55 i synkende versjoner S og HW, i tillegg til versjonen SP som er suspending.
Tricoroll 55S
Opp fra 55 gjør vi et hopp til en enslig modell på 6,7 centimeter. 67HW er siste tilskudd til Tricorollserien, og tanken bak den er elvefiske. Denne utgaven av Tricoroll ruller godt i lav og høy hastighet. Utformingen av wobbleren gjør at denne kan kastes skrått nedstrøms for så å la strømmen gjøre resten av jobben.
Bekkørret tatt på Tricoroll
Det første man legger merke til med Tricoroll, uavhengig av størrelse, er utformingen med de flate sidene. Dette er en smal wobbler, med en delvis høy rygg og flate sider. Med et toppunkt på midten får man utrolig rullende gange ut av denne wobbleren. Sett litt fart på wobbleren så vil du se at det er få som matcher tricoroll når det gjelder rull og flash. Ved twitching gir den også fra seg mye flash takket være de flate sidene, og drar godt ut til sidene. Dette er metoden å bruke dersom man skal fiske med Tricoroll i lave hastigheter, da de jeg har testet ikke ruller spesielt mye på veldig lave hastigheter. Den krever litt fart for å komme i gang, men det er sjelden noe problem. I strøm fanger den også vannet godt, noe som gjør den til en god wobbler å ha med i elva.

Tiny Fry 50 SP er sistemann ut blant de små wobblerne. Den kan minne noe om Chubby minnow, men er litt lenger, og litt tyngre. Den er også noe mer avlang i formen enn det Chubby er. Den kommer i flere fine farger, og er meget artig ved aktiv stangføring.
Illex Tiny Fry 50, snerten liten sak!
Tiny Fry sin utforming kan minne noe om en torpedo hvor kroppen er noe mer avrundet enn både Tricoroll med sine flate sider, samt Chubby. Den slenger fint fra side til side, har veldig godt heng ved spinnstopp og responderer meget bra på twitching. Ved aktiv twitching gjør den store utslag mot sidene. Tiny Fry er klassifisert som suspending, men synker sakte om man har en wobblerhempe montert foran slik jeg gjerne har for raskt bytte av redskap. Den synker dog meget sakte, og jeg har hatt stor suksess i grunne, små elver hvor man helst ikke vil kjøre wobbleren fast i tømmer og annet skrot på bunnen.
Liten ørret på Tiny Fry fra en sommervarm elv
I denne delen av serien "baits fra Illex og Gunki" har jeg sett på noe av det minste Illex tilbyr av hard baits, eller wobblere. En fellesnevner for alle sammen er at de er godt skrudd sammen, og virker dønn solide. Alle kommer med sylskarpe kroker, en meget fin finish og gode egenskaper i vannet. Kvalitet koster, også i dette tilfellet. Dette er ikke budsjettwobblere, men er heller ikke ment å være det.
Velkondisjonert ørret på Tiny Fry 50

Del III av denne serien vil ta for seg litt større wobblere og cranks, og her vil du finne mer stoff om Gunki!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar