Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 20. mars 2017

Stor, større, størst?

Skjermene vi bruker i båtene våre kan vise stadig mer informasjon, og med det kommer ønsket om stadig mer skjermflate.

Jeg og flere med meg har derfor hatt flere skjermer i båten lenge, slik at ting som kart og ekkolodd kan kjøres på hver sin skjerm men med fult nettverk i mellom så de deler alt av data. Men de siste par årene har produsentene virkelig giret opp på skjermstørrelse, og de fleste leverer nå virkelig store skjermer som fortsatt kan monteres med brakett for de som ønsker det.
Mange bekker små...
Ikke uventet kommer Lowrance med en HDS Carbon 16. Som for øvrige HDS Carbon er også denne basert på tilsvarende Simrad, dvs NSS Evo3. Vi gikk grundig igjennom småsøsknene i 7, 9 og 12 i DENNE artikkelen så nå kikker vi bare på 16.
Lowrance HDS Carbon 16

Oppløsningen er på 1920X1080, dvs full HD, men det må nesten til på en skjerm som er ca 40 cm diagonalt. Jeg er litt skuffet over mangelen på USB eller HDMI, Simrads største NSS har HDMI-ut. Dermed blir også denne artikkelen om HDS 16 Carbon kort, fordi det ikke er andre forskjeller mot dens mindre søsken enn størrelse og oppløsning. Vi får fylle på litt ved å vise de ulike panelkonfigurasjonene, med andre ord alternativene for å dele opp skjermen i ulike bilder:

Panelkonfigurasjon

Les Lowrance egne spesifikasjoner HER.


Hva med konkurrentene?

Humminbirds Solix kommer i en 15,4" som du kan lese mer om i DENNE artikkelen. Oppløsningen er 1280X800. Her er Solix 15 ved siden av "lillebror" Solix 12 under båtmessen i Gøteborg.
Humminbird Solix

Simrad NSS Evo3 kommer i en 16" som du kan lese mer om i DENNE artikkelen. Oppløsningen er full HD (1920X1080) med IPS-skjerm og HDMI-ut.
Simrad NSS 16 Evo3

Garmin GPSMAP 7416xsv  kommer i en 16", de mindre kan du lese mer om i DENNE artikkelen. Oppløsningen er 1366X768 og den har video ut.
Garmin GPSMAP 7416XSV


En soleklar ulempe med størrelse er vekt og strømforbruk. Dette er skjermer som krever et stødig underlag, de veier ca 4,5-5,5 kg. Så fort du øker lysstyrken drar strømforbruket på. Du ser veldig fort på et maksimalt forbruk på 5A på disse skjermene så de krever i praksis at du har motoren i gang når de er på ved mindre du har en skikkelig batteribank for formålet. Trøsten er at du neppe trenger varmer i båten, de avgir nemlig også endel varme. :)

Raymarine gS (gS165 og gS195) sammen med Simrad NSO og Garmin 84xx (og 80xx) er skjermer basert på flush-montering og tilkobling av ymse moduler. De er dessuten såpass dyre at de faller litt utenfor de jeg skriver om lengre opp her. Men har du et par hundre tusen til overs så hvorfor ikke?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar