Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 1. mars 2017

Raymarine Axiom

Da var det tid for Raymarine å lansere en ny multifunksjonsskjerm (MFD). Si hei til Axiom, og en hel rekke med nye Raymarine-funksjoner.
Axiom
Raymarine har hatt sine opp- og nedturer de siste årene, men siden de ble kjøpt av FLIR i 2010 har oppturene dominert. Det aller meste av produkter har blitt oppdatert betydelig, og kvaliteten generelt har blitt meget bra. Her i Norge har de dessuten kjørt hardt på med flere proteam innen både trolling og havfiske, og har i det hele tatt kjempet seg tilbake til en velfortjent plass blant de store elektronikkmerkene.
7, 9 og 12 Axiom

Det var derfor knyttet litt forventninger til showet når Raymarine annonserte at de skulle komme med en helt ny MFD 15.02.17. Her skal vi se litt på hva Raymarine innfridde med. Kort oppsummert er det tre ting; Lighthouse 3, RealVision 3D og M100/200. Men la oss begynne med noe helt annet.

Axiom er en helt ny serie, men designmessig drar den klare veksler mot gS-serien, dog med en noe annen prislapp. Designet er "glass bridge" dvs en plan flate og ved innfelt montering vil den kunne gå i ett med dashbordet. For gamle sure grinebitere som også vil ha knapper, slike som meg, har Raymarine et eksternt betjeningspanel (RMK-10) pluss en veldig kjekk liten fjernkontroll ment å feste på båtens ratt.
RCU-3


Lighthouse 3 er neste versjon av Raymarines operativsystem. LH3 vil sannsynligvis komme som en oppdatering til andre eksisterende modeller også, men når er ukjent i skrivende stund. For de med spesiell interesse for LH3 kan man lese mer HER. For de med et noe mer avslappet forhold til interface på marine enheter kan LH3 oppsummeres som svært bra og brukervennlig.

Axiom støtter selvfølgelig Quantum-radaren, Raymarines solid-state (uten magnetron) radar basert på chirp. Quantum er et bra valg for den typiske skandinaviske bruken med kort til medium hold og godt egnet på sportsfiskebåter. Det sier egentlig en hel del når et annet merke innen marin elektronikk har valgt å lisensiere denne radaren inn og selge den med sin egen logo.

RealVision 3D er kanskje den delen av Axiom flest sportfiskere er nyskjerrige på, og det med god grunn.
Alt på en gang, 4 i en.
MBS, multi beam sonar, har entret fritidsmarkedet med Garmin Panoptix og Lowrance/ Simrad Structurescan 3D. RV 3D er Raymarines svar på dette, og skal vi dømme etter de (skuffende) få skjermbildene som har blitt offentliggjort er dette rene kopien av nettopp StructureScan 3D, men med lavere pris og en liten vri.
RealVision 3D, DownVision og SideVision
Det er den nye ekkoloddgiveren som gir de nye mulighetene. Den er en "4 i en"-giver hvor man får 2D-ekkolodd, DownVision, SideVision og 3D. Ekkoloddgiveren har innebygget gyro-sensor for roll/heave som korrigerer 3D-bildet. Rekkevidden for SideVision/ Downvision er 180 meter.
RVTM
Giveren kommer også som gjennomgående varianter. Jeg er litt skuffet over mangelen på skjermbilder av 3D-funksjonen. De som er tilgjengelig gir egentlig ikke grunnlag for å si noe annet enn at det ser bra ut på relativt grunt vann. Men dette løser seg nok så snart det kommer ut litt modeller i markedet så diverse forumer blir tapetsert med brukernes egne skjermbilder.

M100 og M200 er kameraer med en termisk del (termiske kameraer er FLIRs kjernekompetanse) til en relativt lav pris, dvs fra ca 30.000,- NOK og oppover. For deg som synes 30 båtlapper er mye, så er det kanskje like greit å IKKE se på prisene på de større modellene. Dette er teknologi man tidligere har forbundet med store yachter med en eller annen Røkke-kloning ombord. Slike kloner liker jeg ikke, men FLIR er og blir kult.
Kult, og nyttig.

Kameraene kombinerer sensorer og avansert software slik at objekter som kan være farlige forsterkes og fremheves i bildet, og selvfølgelig med mulighet for varsling/ alarmer. Et perfekt tillegg til radar, ikke minst fordi de kan plukke opp mål svært tett på båten, mål som ellers ville gått under radaren (bokstavelig talt).

Listen over ny teknologi er imponerende, men det er også noen svakheter ved Axiom. Den største, sett med norske øyne, er mangelen på støtte for Airmars chirp-ekkoloddgivere. Her ligger Lowrance, Simrad og Garmin helt klart foran, da disse har slik støtte innebygget. Selv med splitter nye Axiom må du fortsatt via CP-modulene til Raymarine hvis du vil ha en virkelig bra ekkoloddgiver. Dermed må man legge til fra ca 18.000 og oppover dersom man skal ut på dypt vann, og da er plutselig Axiom blitt dyr sammenliknet med konkurrentene. Axoim støtter kun Airmars givere med fast frekvens (som P66 og TM260) ved direkte tilkobling. Den nye giveren er basert på CPT100/200 så det er ingen forbedringer på 2D-elementet og det begrenser den til 30-40 meters dyp hvis målet er skikkelig bra 2D-bilde og sikker deteksjon av fisk og bunnforhold. Bunnlinjen ser du naturlivis mye dypere enn dette.

På kartsiden har Raymarine og Navionics vært særdeles gode venner de siste årene. Vi må anta at Axiom tilbyr muligheter for å logge for opplastning til Navionics og Sonarcharts Live. Hvis du synes det er surt å betale Navionics 1000 eller så i året for å lage dine egne kart, har Axiom WIFI. Dessverre opplyses det ikke om denne inneholder NMEA-data, men gjør den det kan du få gratis live-mapping via mobil eller nettbrett og appen Navionics Boating. Axiom er ikke kompatibel med Dybdekart.nos kart eller kart laget med Reefmaster, men kan logge til disse.

Skjermen som gir 1200 nits (bra) er basert på TPT (ok), og har helt "vanlig" oppløsning sammenliknet med det meste annet der ute (ok).
  • 7 - 800X480
  • 9 - 800X480
  • 12 - 1280X800
For 12 (som i likhet med de fleste andre 12 egentlig er 12,1") er oppløsningen lik konkurrentene.
Noen konkurrenter

Rent økonomisk er Axiom ganske hyggelig priset, prisene under er uten ekkoloddgiver. Siden 7 og 9 er like med tanke på oppløsning og funksjoner, fremstår 7 og 12 som "mest for pengene" her.
Priser.
Axiom har da også både NMEA2000 og ethernet, og kan derfor settes i nettverk med det meste.


Oppsummert.

Godt levert fra Raymarine. Behovet for CP-modulene dersom du skal ut på dypt vann er et solid minus både teknisk og økonomisk, men hvis du hovedsakelig fisker gjedde, gjørs, abbor med sporadisk trolling etter pelagiske arter og ikke er veeeldig opptatt av dybdekart er Axiom så absolutt verdt en ekstra kikk.

Les mer om Axiom her:
Hooked
Panbo (engelsk)
Raymarine (engelsk)

Alle bilder i artikkelen er fra Raymarine.com og pressemelding.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar