Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 22. mars 2017

Portabel farkost - Fiskekajakk del I

For sesongen 2017 har jeg skaffet meg en såkalt fiskekajakk, også kalt sit on top kayak. Bakgrunnen for å kjøpe kajakk er rett og slett et ønske om effektivt fiske i vann hvor jeg ikke har tilgang på båt.


Dette er typiske skogsvann, og jeg har funnet ut at jeg har rett i underkant av 10 slike vann i mitt nærområde. Når jeg snakker om nærområdet er det alt som har en radius på drøye 3 mil. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i et ønske om en portabel løsning for slike vann. Alle tre i Team Colibri har valgt en form for portabel løsning foran årets sesong. Førstemann ut, Erik, har valgt å gå for en alubåt, og hans første eventyr med den kan du lese her.
Old Town Predator MX med Norges 4. største innsjø i bakgrunnen
Jeg valgte å kjøpe meg en Old Town Predator MX hos West System i Oslo. Old Town Canoes and Kayaks er et amerikansk firma kjent for noen av de aller råeste fiskekajakkene. Dette selskapet utvikler også kajakkene med navn Ocean Kayak, kjent som meget habile fiskekajakker for litt røffere og saltere forhold enn jeg personlig kommer til å prøve meg på.

Min kajakk er altså en del av predatorserien som stadig utvides. Modellen jeg har valgt kom sammen med modellen 13 for ca 3-4 år siden og begge har vunnet flere utmerkelser for beste fiskekajakk i USA. Den største i serien er XL, som også kan utstyres med en Minn Kota motor. Nyeste tilskudd er PDL, som rett og slett er en pedaldrevet versjon.
MX står for mixed waters og i det ligger det at kajakken takler rennende vann like bra som stille vann. Den er noe kortere enn resten av Predator-serien, men holder mer eller mindre samme bredde. Den har mye til felles med Predator 13 (fot), men har et helt åpent dekk foran setet, som gir god plass til en som liker å stå å fiske. Jeg har lest meg frem til at Predator 13 er mer retningsstabil og raskere enn MX, men når jeg veide ulempene opp mot fordelene var det likevel et enkelt valg :)
Åpent dekk foran setet. Fothvilere på hver side, totalt 4 festeplater foran og et relativt stort og vanntett rom i front.
Foruten budsjett er valg av MX begrunnet med kriteriene om manøvrerbarhet, relativt lett å håndtere på land samt at man kan fiske stående. I bildet over kan man se det som skiller MX fra de andre modellene, nemlig det åpne dekket. Her har de andre modellene ulike varianter av konsoller som etter mitt syn tar mye plass der man ellers kan plassere beina.
Foran i kajakken er det et tørt oppbevaringsrom med plass til ekstra klær og annet utstyr.
De aller fleste fiskekajakkene jeg har sett på har hatt et rom for oppbevaring av nødvendig utstyr. På Old Town kajakkene er dette rommet sikret med et lokk med vanntett click seal som innebærer at rommet holdes tørt. Jeg ser for meg at et tørst skift, niste og noe fiskeutstyr fort kan finne veien ned i dette rommet i forkant av en utflukt.
MX sett bakfra med "lasteplan" utstyrt med stropper. Det er også en oppbevaringslomme på stolryggen. 
Hoveddelen av fiskeutstyret kommer til å bli oppbevart bak setet der det er plass til en middels stor fiskebag. Den kan festes med stropper, men bør kanskje sikres med et tau. Når setet er oppslått er det også plass til en boks med baits mellom setet og stanga som stiver av skroget. På hver side av setet er det også en lomme med plass til litt utstyr som små slukbokser, kniver eller tenger.

Ettersom jeg foreløpig bare har testet kajakken uten fiskeutstyr er det mye som gjenstår før jeg finner min optimale setup for fiske. Med meg fra handleturen hos West System, som ikke er montert på kajakken ennå er en Scotty stangholder. Den skal på plass ganske raskt og dersom det virker ålreit å dorge med kajakk kommer det nok til å bli innkjøp av en holder til! Plassering av holder er heller ikke bestemt, men fordelen med Old Town Predator er at de er utstyrt med 6 monteringsplater, 4 foran og 2 bak. Plasseringen av disse ser man på bildet over. Disse platene skrus av kajakken før man borer hull og fester tilbehør. På den måten slipper man å bore i selve skroget. En annen fordel er at platene kan bytte plass, noe som er fint, ettersom jeg ikke vet om jeg vil ha stangholder lengst fremme, bak eller rett foran setet.
Årets første tur på åpent vann, og den første i en kajakk noensinne!
I løpet av testturen fikk jeg prøvd de to posisjonene setet kan festes i og likte begge veldig godt. Setet kan settes i en såkalt "high position" som innebærer at man sitter på høyde med, eller litt over kanten på kajakken.
Vesentlig forskjell i setehøyde, men minimal forskjell i stabilitet.
Man merker stor forskjell på seteplassering, og gjennom videoer på Youtube fortelles det at å sette setet i den høye posisjonen gjør fisking enklere, samtidig som man mister litt stabilitet. Jeg har foreløpig kun prøvd kajakken til padling, men merket ingen stor forskjell i stabilitet. Fordelen med den høye setestillingen er nettopp det at man kommer høyere opp fra vannet. Ved fisking får jeg muligheten til å vinkle stanga mer ned mot vannskorpa som jeg er vant med fra båt.

Her ses setet i den laveste posisjonen.
Hvilken setestilling som er å foretrekke kommer til å ta litt tid å finne ut av, men jeg skal definitivt prøve begge deler. Jeg kan se for meg at lengre transportetapper og dorging gjennomføres i lav posisjon da det medfører en mer behagelig høyde i forhold til selve padlingen.
Ser frem til flere slike dager i kajakk!
Prøveturen med kajakk gikk over all forventning og hverken jeg eller annenpiloten ble våte i vårt første møte med kajakk. Det lover godt for tiden fremover, og til neste tur skal fiskeutstyret være på plass!

Fortsettelse følger...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar