Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

torsdag 16. februar 2017

Garmin med nye retningssensorer

Garmin utvider arsenalet av tilbehør som er svært nyttig for sportsfiskere. To nye elektroniske kompass er på vei.


Begge er basert på NMEA2000 med Micro-C kontakter som dermed passer i de fleste NMEA2000-oppsett. Merk at disse IKKE er GPS-antenner, med disse bruker du enten den interne GPS-antennen eller en annen ekstern GPS-antenne.


Hva skal jeg med et elektronisk kompass?

Først og fremst gjør et elektronisk kompass at båtsymbolet på kartplotteren stemmer med hvor nesa på båten faktisk peker, ikke med hvilken retning båten beveger seg i. Ved sakte dorging kan avdriften sideveis bli større enn fremdriften, ved vertikalfiske er som regel avdriften på tvers av båten etc. Ved spinnfiske bruker jeg båtens retning på kartplotteren til å vite nøyaktig hvor jeg skal kaste i forhold til waypoints og dybdekart. Kort sagt; kjekt å ha.

Skal man bruke radar kan radarbildet brukes som overlegg på endel kartplottere, inkludert Garmin GPSMap. Men for at dette skal fungere må man nettopp ha et elektronisk kompass som synkroniserer radar- og kartbildet.


Ved montering av disse er det viktig at man unngår magnetfelt, Jeg anbefaler at man først gjør en midlertidig montering, feks med dobbeltsidig tape, for så å ta en testtur. Du skal kontrollere at kursvisningen ikke avviker fra den reelle i hele båtens hastighetsspekter. Du kan også bruke et tradisjonelt kompass for å sjekke dette, i likhet med de elektroniske kompassene vil et tradisjonelt kompass forstyrres av magnetisme.


Steady-Cast

Steady-Cast er en tilsynelatende enkel retningsgiver, og bør passe bra for alle sportsfiskere som ikke ønsker ekstrem kursnøyaktighet. Avviket er på pluss/ miun 3 grader etter kalibrering, kalibreringen i seg selv er en enkelt prosess. Den opererer med 10Hz som er raskt nok og i praksis en standard i bransjen nå. Steady-cast bruker standard NMEA-setninger og kan dermed også brukes mot annet utstyr enn Garmins, så lenge det utstyret støtter elektronisk kompass. (Det gjør det fleste moderne kartplottere med NMEA2000.)
Garmin Steady-Cast
Les mer om Stady-Cast her: https://buy.garmin.com/en-US/US/p/572462?zebratwo=CJ

9-Axis Heading sensor

Her beveger vi oss et steg eller fire oppover fra Steady-Cast. retningssensoren har nå et avvik på pluss/minus 2 grader (bra, men ikke heeeeelt topp enda) etter kalibrering. I likhet med Steady-Cast opererer den med 10Hz på retning, mens hev opererer på 1 Hz. De siste ordene der er de spennende.


På grunn av større nøyaktighet anbefaler Garmin denne for bruk med radar (ikke Steady-Cast). Men det er også en annen stor forskjell kontra Steady-cast, for her har vi sensorer for pitch og roll. I praksis betyr dette at sensorene merker seg båtens vinkel i vannet, både mot siden og i fartsretningen.
Les mer om 9-axis her: https://buy.garmin.com/en-US/US/p/572463?zebratwo=CJ


Da gjenstår det å se når Garmin følger Simrad og gir 2D-ekkoloddet mulighet til å kompensere for pitch/ roll med data via 9-axis. Raymarine har en variant over temaet i sin siste MFD, og Garmin bruker det allerede i Panoptix, så dette bør være rett rundt hjørnet.

3 kommentarer:

 1. Garmin steadycast er bortkastet penger kartet går rundt og rundt ikkje kjøp dette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Kom gjerne med litt mer informasjon? Ellers kan jeg være med på at den fremstår som dyr i forhold til spesifikasjonene, det er ikke mye opp til Point-1 som både har mer nøyaktig retning og innebygget GPS-mottager.

   Slett
  2. Les innlegg på båtplassen.no

   Slett