Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

torsdag 15. desember 2016

Nyhet: Lowrance HDS Carbon

Da var det tid for Lowrance å oppdatere sin toppmodell, som vanlig en liten stund etter at Simrad har oppdatert sin.

Simrad NSS Evo3 kan du lese mer om i DENNE artikkelen, men nå er det søstermerket Lowrance det handler om og modellen heter HDS Carbon.


Lowrance HDS Carbon 12
HDS Carbon. Smak på det navnet.... Har Lowrance nå gått i Microsoftfellen og glemt å telle? Eller er dette den siste HDS-modellen? Ren flisespikking fra min side, men det forvirrer kunden når produkter bytter navn utenom det vanlige navn-hierarkiet. Det kan dog hende at HDS Carbon er en mellomstasjon, i følge mine beregninger skulle det først kommet en ny HDS i 2017, så kanskje dette blir som det var med HDS Gen 2 og HDS Gen 2 Touch der modellene levde ved siden av hverandre når HDS Gen 4 kommer? Jeg tviler på det.

Men la oss glemme min flisespikking og se på hva Lowrance byr på her. Som før kommer HDS Carbon i i første omgang i tre størrelser, 7/9/12. (Simrad NSS Evo3 kommer også i 16.) 7 er 7", 9 er 9" og 12 er 12,1" som før. Men skjermen er av samme type som på Simrad NSS Evo3, det vil si med den nye oppløsningen på 7 og 9:
 • 7- 1024X600
 • 9- 1280X720
 • 12- 1280X800
Oppløsningen på 12 skiller seg ikke ut, men oppløsningen på 7 og 9 gjør definitivt det. Sammenliknet med HDS Gen 3 og HDS Gen 2 Touch får HDS Carbon 1,6 ganger mer piksler i 7 og 2,4 ganger mer piksler i 9. Det er en BETYDELIG forskjell. Her ser du en sammenlikning av oppløsning mellom ulike merker/ modeller:
Oppløsning versus størrelse og modell


Disse skjermene er også bedre i sollys, de er lettere å lese fra siden og kan leses selv om man bruker polariserende solbriller. Kort sagt et solid steg opp på kvaliteten. Samtidig er de sammen med Simrad NSS Evo3 og Humminbird Onix det eneste alternativet som både har touch og full knappestyring uten bruk av tilleggsutstyr.

På innsiden skjer det også endringer. Ikke overraskende er endringene de samme som vi så på Simrad NSS Evo3. Dobbeltbånds chirp, dobbel prosessor og doblet RAM gir svært raske enheter som også kan håndtere flere ressurskrevende oppgaver.

Et eksempel på en slik ressurskrevende oppgave er at Lowrance for første gang gir muligheten til å se 2D-ekkolodd fra to kilder på en skjerm samtidig. Hvis du for eksempel har to HDS tilkoblet frontmontert elmotor med ekkoloddgiver, og en aktermontert ekkoloddgiver, kan du nå se begge ekkoloddgiverne på skjermen din samtidig i delt skjermbilde. Dette bør være gode nyheter for alle spinnfiskere med litt avanserte oppsett, og ikke minst for vertikalfiskere som har ekkoloddgiver både på akterspeilet og på sidemontert stativ. Med et slikt oppsett blir det lettere å følge en fisk fra den ene enden av båten og til den andre.

I tillegg til denne nye formen for nettverksekkolodd, får HDS Carbon dobbeltbånds chirp innebygget. Via adapter betyr det at man kan bruke Airmars ekkoloddgivere som har to elementer, slik som TM265 og TM275. Man kan også bruke to enkeltbåndsgivere samtidig, feks TM185L og TM185H. Dette er gode nyheter både for de som stadig fisker på dypt vann, og for de som veksler mellom grunt og dypt. Under ser du ulike alternativer for slike givere og tilkobling av de:
Hvordan koble dobbeltbånds chirp

For de som primært fisker på grunt vann, vil dette også gi muligheter for å bruke SpotlightScan sammen med en annen ekkoloddgiver og se resultatet i delt skjermbilde på en skjerm. Det går forresten rykter om at en ny SpotlightScan er under utvikling, for min del håper jeg det kommer en variant som fungerer med Motorguide Xi5 og ikke bare kabelstyrte alternativer som X5.
SpotlightScan

I likhet med de to foregående generasjonene av HDS har også HDS Carbon innebygget StructureScan. Så med en LSS-2 ekkoloddgiver tilkoblet får du SideScan og DownScan slik vi kjenner det fra før. I motsetning til hva du kan lese på enkelte nettsider, har IKKE HDS Carbon innebygget StructureScan 3D, dette krever fortsatt modul. Jeg vil nesten si heldigvis, delvis fordi jeg liker moduler (mindre press på skjermens prosessor og RAM) og delvis fordi ekkoloddgiveren til SS 3D krever to porter og det begynner å bli fullt bak på HDSene.
Sidescan fra Oslofjorden
Ser vi på medaljens bakside ser HDS 7 Carbon slik ut:
HDS 7 Carbon bakside
Til venstre er den gule ethernetporten, så den svarte NMEA2000 (fortsatt Micro-C), en blå giverport, sort giverport og til slutt rød port for strøm/NMEA0183/video-in. Under ser du hvordan 9 og 12 ser ut, disse er identiske:
HDS 9 og 12 Carbon bakside
Som tidligere får 9 og 12 en ekstra ethernetport kontra 7. Men det er fortsatt ingen HDMI-mulighet her, slik det er på de største Simrad NSS Evo3. Mulighet for video-in er det på alle størrelsene, i form av en adapter som settes mellom strømkabel og -port.

Som forventet stiller HDS Carbon sterkt på nettverksfronten. Som bildene av baksiden på enhetene viser, er tilkoblingene de samme som før. Stort sett alt som er av data og skjermbilder kan deles med ethernet, NMEA2000 eller NMEA0183 slik vi kjenner det fra før. Enhetene har både WIFI og Blåtann, og kan kobles til internett via mobil for oppdateringer eller opp-/ nedlastninger av sonarlogger og kart.

På kartplottersiden er det ingen nyheter per nå, men det ligger i kortene at med ny prosessor og økt RAM så vil det skje ting i form av softwareoppgraderinger. Ut av boksen støtter fortsatt HDS (og Simrad NSS) flere kartalternativer enn noe annet merke. Navionics, C-Map, Insight Genesis og dybdekart.no er de mest aktuelle her i Norge, men du kan også lage dine egne dybdekart helt på egenhånd med Reefmaster. Navionics Sonarcharts Live er på vei som softwareoppdatering også for Gen 3 og Elite Ti, og vi forventer at det kommer enda en live-løsning i 2017.
Navionics Sonarchart Live og menyvalg
Insight Genesis på HDS
Norske priser er ikke klare men i USA ligger det an til disse prisene:
 • 7 - 1.249,-
 • 9 - 2.049,-
 • 12 - 3.149,-
Vi får endel spørsmål om hva de ulike modellseriene til Lowrance kan (og ikke kan) gjøre. Her er en oversikt over Lowrance sine modeller sammenliknet med hverandre:
Modelloppsett

Vi har bedt om en Simrad NSS Evo3 eller Lowrance HDS Carbon for testing i 2017, så vi kommer tilbake med mer om disse i løpet av neste år.
4 kommentarer:

 1. Thanks for this research! So far the best all over the Internet! PLease let us know why you expect another live solution to come in 2017?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi and thank you. :) I`m working on an english article focusing on the differences between HDS Gen 3 and HDS Carbon as well.

   I expect another solution for two reasons. The first is not something I can reveal as of yet. The other is quite simple. Sonarcharts Live does not work with Insight Genesis, and since IG is a very important piece of Navicos strategy, that alone is reason for them to come up with a solution that works with IG and C-Map. (C-Map is owned by the same company as Lowrance and is a direct competitor to Navionics)

   Slett
 2. Hej,
  Tack för alla bra inlägg som ni gör!
  Vad skulle du säga om man skulle köpa ett nytt lod: HDS carbon 7" eller hds gen3 9". De ligger nästan i samma prisnivå..Fiskar i havet så djupen varierar upp till 150 meter.

  keep up the good work! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for tilbakemeldingen. :)
   Din avgjørelse hadde jeg tatt basert på hvilken ekkoloddgiver du har tenkt til å bruke. Vil du ha en dobbeltbåndsgiver fra Airmar, feks TM265 eller TM275, er HDS Carbon et naturlig valg siden du slipper å kjøpe BSM-3 til 20.000 med Carbon og dine dybder. Hvis du har tenkt å bruke Lowrance egne givere, eller en enkeltbåndsgiver fra Airmar, feks TM185M som ellers passer godt til den dybden, kan du kjøpe HDS Gen 3 med god samvittighet.

   Slett