Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

torsdag 8. desember 2016

Nyhet: Elite Ti 9 og 12

Elite Ti er mellomklassemodellene til Lowrance, og nå har det kommet to større skjermer inn i klasserommet.
Lowrance Elite 12 Ti
Vi har tidligere skrevet om Elite 5 Ti og Elite 7 Ti, det kan du lese igjen i DENNE artikkelen. Teknisk er 9 og 12 like 7, men skjermstørrelsen er selvfølgelig endret. 9 er 9" med 800X480-oppløsning, mens 12 er 12,1" med 1280X800-oppløsning. Som for de mindre modellene er skjermen identisk med den vi kjenner fra HDS Gen 2 Touch, mens prosessor og programvare stort sett er den samme som i HDS Gen 3.


Dette betyr at skjermene er LCD-skjermer av plast limt på plast og har singel-touch. Sistnevnte i motsetning til HDS Gen 3 som har multi-touch, eller "pinch to zoom" om du vil. Med litt mindre teknisk sjargong betyr dette at Elite Ti har en skjerm du kan trykke på med en finger av gangen, mens på HDS Gen 3 kan du bruke flere fingre samtidig slik du kjenner det fra moderne smarttelefoner og nettbrett.


På ekkoloddsiden er det vanlig 2D-ekkolodd, sidescan, downscan eller 2D-chirp. De fleste av disse blir sikkert solgt med TotalScan-ekkoloddgiveren som er Lowrance sin "alt i ett"-ekkoloddgiver. Modellen er som skapt for små og mellomstore sportsfiskebåter hvor man ikke skal ha flere skjermer og derfor ikke trenger ethernet.
Lowrance Elite 9 Ti
På kartplottersiden er Lowrance fortsatt markedsleder med kompabilitet med flest kartalternativer. Her på berget er det Navionics+, Insight Genesis, C-Map og dybdekart.no som er de mest aktuelle men du kan også lage dine helt egne dybdekart med Reefmaster.
Kart fra dybdekart.no på Elite 7 Ti
Elite Ti vil få en softwareoppdatering som støtter Navionics Sonarcharts Live hvis du foretrekker dybdekart som tegnes opp rett på kartplotteren. Det går også rykter om enda en live-kartløsning som kommer tidlig i 2017 men om det stemmer eller ei er ikke godt å si per i dag.

På minnekortsiden er det en minnekortleser uansett størrelse. Nettverk er NMEA2000 og NMEA0183. Det innebærer at du feks kan dele waypoints mellom to enheter men ikke ekkolodd, kart eller radar slik du kan via ethernet på HDS. Elite Ti er i praksis fortsatt ment å være båtens eneste skjerm, mens det er HDS som gjelder for oss som er hakket mer avanserte og ønsker deling av alla data mellom alle skjermene.

Modellene er opplagt konstruert for å konkurrere med Garmins Echimap CHIRP og Humminbirds Helix G2N. Sånn sett er vi litt overrasket over at det ikke er en ethernetport på 9 eller 12, med begrenset ethernet ala Humminbirds større Helix. (Echomap i større størrelser har også en ethernetport, men denne er for Panotix, ikke nettverk med flere skjermer.)


Norske priser er ikke klare enda, men i USA er veiledende:
Elite 12 Ti med Totalscan 1.999,- USD
Elite 12 Ti 1.849,- USD
Elite 9 Ti med Totalscan 999,- USD
Elite 9 Ti 849,- USD


Til sammenlikning ligger Humminbirds Helix 12 CHIRP Mega SI G2N med giver på 2.499 USD mens Helix 9 CHIRP Mega Si G2N ligger på 1.299 med giver. Garmins EchoMap 93SV med GT52HW ligger på 999 USD. Vi ser med andre ord at Lowrance legger sine mellomklassemodeller under eller rett på samme pris som de nærmeste konkurrentene.
For ordens skyld gjentar vi forskjellene mellom Elite Ti og HDS, merk at minstemann Elite 5 Ti IKKE har NMEA2000:


CHIRP: Elite Ti, HDS
CHIRP med AIRMAR: Delvis Elite Ti, HDS
DownScan: Elite Ti, HDS
StructureScan HD: Elite Ti, HDS
StructureScan 3D: HDS
Single-Touch: Elite Ti, HDS
Multi-Touch: HDS
Bluetooth: Elite Ti, HDS
WIFI: Elite Ti, HDS
SonicHub: HDS
Xi5 kontroll: Elite Ti, HDS
Styring av autopilot (påhenger): HDS
Motordata: Elite Ti, HDS
Full NMEA2000: HDS
Ethernet: HDS
Video input: HDS


9 og 12 forventes å være tilgjengelige på vårparten 2017, release i USA er i mars.

Helt til slutt må det være lov å spørre om ikke Lowrance bør komme med en variant av TotalScan egnet for dypere vann? Både Garmin og Humminbird har slike og mangelen på det begrenser Elite Ti, særlig her i Norge hvor vi tross alt ofte fisker etter fisk på litt større dybder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar