Gå til hovedinnhold

Hurdalsjøen 20.08.16 - Familiefisketur og logging av dybdekart.

Jeg er aldri vond å be når kona inviterer på båttur. Disse familieturene er en hyggelig motpol til de andre fisketurene mine. Mens normalen er nøye planlegging og hundrevis av kast er strategien på disse turene kos og godis i mengder. Turen blir så lang tålmodigheten tillater...



Denne lørdagen gikk turen til Hurdalsjøen. I tillegg til å ligge nær hjemmet holder sjøen ganske mye fisk. Er man kjent er muligheten for fisk gode, og det er jo det viktigste når man fisker med barn. Med kort tålmodighet bør det skje masse. Helst med én gang.

Stor stas når det skjer noe...
I og med at disse turene legges midt på dagen er fisket som oftest tregere enn det er når jeg besøker vannet på morgen og kveld, men vi lykkes med å få noen abborer før det ble tid for en tur i land. Sjøen har mange fine plasser for strandhugg, og i nordenden finnes det også en flott grillplass med brygge. 

Det er fortsatt noen hvite felter å fylle...
Når vi først er ute passer jeg på å logge litt for dybdekart.no. Dette er en database med kart over mer enn 700 norske sjøer. Kartene er gratis, og tilgjengelig for alle som bidrar med logger. Vi er godt igang med kartet for Hurdalsjøen, og allerede er det et godt hjelpemiddel for fiske i sjøen. For å få et mest mulig nøyaktig kart er det en fordel å kjøre sakte, dvs ikke i plan. Hvis man ikke har en ekkoloddgiver for høye hastigheter vil vinkelen i plan gjøre at dybden blir feil. Derfor er det koseturer, dorging ol. som gir det beste resultatet. Barna liker godt å kjøre båt, og bytter på å styre. Opptaket startes når vi legger fra brygga, og går så lenge vi er i bevegelse. Det går helt fint å la det gå mens man ligger i ro, for eksempel for å fiske. Det er ikke nødvendig å kjøre i noe spesielt mønster, men det er en fordel å ha kartet på skjermen mens man logger slik at man kan kjøre et sted det ikke er logget tidligere. I og med at kartet ikke oppdateres fortløpende er det lurt å aktivere spor på plotteren slik at man kan se hvor man allerede har vært. Det går an å logge med de fleste ekkolodd med kartplotter.


Her dukket det opp en kant mellom 1,1 og 10,5m.
Her stod det fisk på bunnen også...
De fleste produsentene har løsninger som gjør at man kan lage sine egne kart. For eksempel har Lowrance sin Insight Genesis og Humminbird har Autochart. Flere har også delingsmuligheter, men de har ganske få kart for Norge. De begrenses også av at de er merkeavhengige, og derfor er avhengige av at andre med samme merke har logget. Dybdekart.no tar imot logger fra de fleste ekkoloddmerker, og leverer kart som er kompatible med Lowrance/ Simrad/ B&G/ Eagle og Humminbird. For andre merker får man ikke kartet deres inn på kartplotteren, men kan ha kartet på et nettbrett ved siden av.
Det er en vanlig oppfatning at man ikke vil dele ekkoloddlogger i frykt for å gi bort gromplassene sine til andre. Dette er ikke tilfellet. Hvis man starter et kart med å legge et spor i en runde som går innom alle favorittplassene sine vil det selvfølgelig vise hvor man har vært. Når neste spor kommer oppå vil mer av vannet være kartlagt. Etterhvert vil man se at antallet fiskeplasser øker i takt med at vannet logges, og det blir enklere å planlegge fisketuren. Kartene inneholder koter og merking for dybde i farger. På de dagene fisken står på en viss dybde kan man bruke kartet for å finne interessante plasser ut ifra dybde. Merk; Ved konvertering fra logg til kart tas det IKKE vare på waypoints. Med andre ord avsløres ikke merkede fiskeplasser. Kartene har likevel støtte for såkalte POI (Point Of Interest). Dette er en måte å merke punkter i kartet med informasjon, for eksempel en lav bro, båtrampe eller en bensinstasjon. Under har jeg lagt til et utsnitt av det foreløpige kartet for Hurdalsjøen. Dette kartet er foreløpig kun 12% ferdig, men jeg har allerede fått fisk på nye plasser ved hjelp av kartet. Under har jeg lagt ut to bilder av et utsnitt fra dybdekartet. De som er kjent ser at det er fra overgangen mellom Hurdalsjøen og Andelva mot Merra. Det øverste bildet viser kartet slik det vil se ut på plotteren, og det andre er av kartet lagt oppå et bilde fra Google Earth.

Slik ser dybdekartet ut i kartplotteren


Det samme kartet oppå Google Earth fra Andelva

Jeg håper at flere har lyst til å være med og logge i sine lokale sjøer. Resultatet av en fisketur er i stor grad avhengig av hvor man fisker. Med et dybdekart på plotteren trenger man ikke gjøre seg kjent ved å kjøre rundt for å finne kantene på ekkoloddet. Det blir også enklere å teste nye plasser, og ikke minst nye sjøer. Til forskjell fra bloggkollega og redaktør, Erik Grimsøen, er jeg rykende fersk med ekkolodd. Jeg er overrasket over hvor lett det er å være med på et slikt prosjekt, og hvor lite som faktisk skal til for å få et helt annet utgangspunkt når jeg skal på tur. Det blir faktisk ikke det samme uten...

Mer informasjon om hvordan man logger, deler loggen, og ikke minst laster ned et oppdatert kart, finner du her.

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?