Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

tirsdag 8. mars 2016

Lowrance og Simrad med ny "puck"

Det er ikke ofte jeg synes det ellers utslitte utrykket "game-changer" er velplassert, men Point-1 var og er et slikt produkt. Nå kommer storebroren.


Point-1 ble en suksess fordi den var relativt rimelig, og hadde et innebygget elektronisk kompass som gir reell kurs, ikke bare GPS-beregnet kurs. Du kan lese mer om Point-1 HER.


For de som ville ha enda mer presis kurs var RC42N (ratekompass) et vassere alternativ. RC42N fases ut i 2016, og erstatteren er Precision-9 (P9). I likhet med RC42N og Point-1 er P9 basert på NMEA2000-nettverket, du trenger altså et "NMEA Starter Kit" for å koble opp denne. Fordelen med NMEA2000 kontra den eldre standarden NMEA0183 kan du lese mer om i DENNE artikkelen.
Precision-9 (foto; lowrance.com)
P9 kan gi deg disse dataene:
  • Kompasskurs (heading)
  • Svinggrad (rate of turn)
  • Høydeforflytning (pitch)
  • Rulle-/ vinkelendring (roll)
P9 bruker hele 9 sensorer for å gjøre sine beregninger, og har så lite som 2 graders avvik +/- (etter kalibrering) fra reell kurs, noe som er mer enn godt nok for selv de mest fintfølende autopiloter, og den støtter selvfølgelig at man kan legge radarbilde over kartbilde på en plotter, og MARPA. Den er vanntett (IPX7) og kan monteres rett på en loddrett vegg, på en flate eller på toppen av en stang.


Siden P9 i likhet med Point-1 bruker vanlige NMEA2000-setninger kan den brukes mot andre elektronikkmerker enn Lowrance/ Simrad. I motsetning til Point-1 har IKKE P9 innebygget GPS, så P9 er IKKE en god løsning for båter med overbygg som blokkerer den interne GPSen i kartplottere.


Veiledende pris for P9 i Norge er 7.945,-
Veiledende pris for Point-1 i Norge er 3.095,-
Se ellers importøren ProNavs prisliste HER.


Link til Lowrance produktside:
http://www.lowrance.com/en-US/Products/NMEA-2000/Precision-9-Compass.aspx
Link til Simrads produktside (mer detaljer her):
http://www.simrad-yachting.com/en-US/Products/Compasses/Simrad-Precision-9-Compass-en-us.aspx


Jeg tror dette bare er en begynnelse på hva som kommer av sensorer fremover. Navico (eier av Lowrance/ Simrad) har via sine tette bånd til et miljø av svært dykte norske ingeniører ligget langt fremme på bruk av "solid state"-teknologi. Det mest kjente eksempelet er 3G og 4G, altså bredbåndsradarene. Her har 2016 startet med et smell, både Garmin (GMR Fantom) og Raymarine (Quantum) har kommet med produkter som riktignok bygger på en annen teknologi, men som for brukeren byr på mange av de samme fordelene som 3G/4G. "Solid state", er litt enkelt sagt teknologi som gjør ting som man tidligere hadde roterende og svært energikrevende elektronikk for. Solid state er fremtiden, og vi kommer til å se MYE bra her i årene fremover. Ting som er enklere å montere, enklere å bruke, krever mindre energi og tåler mer vær og uvøren bruk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar