Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 2. desember 2015

Lowrance TotalScan - ny ekkoloddgiver i 2016

Da var tiden kommet for å se på en av Lowrance sine nyheter for 2016. Her kommer det mer, men først ute er en ny ekkoloddgiver.

Ny ekkoloddgiver.

Slik ser den ut, den giveren som mange Lowrance-fans har ventet på.
Lowrance TotalScan
TotalScan (000-12568-09) er på mange måter storebroren til 83\200\455\800-HDI, altså kombinasjonsgiveren som kom med Elite HDI og ga DownScan sammen med tradisjonelt ekkolodd (2D) i en og samme ekkoloddgiver. TotalScan har alt dette, pluss SideScan i en og samme ekkoloddgiver. Dermed er ikke lengre Humminbird og Garmin alene om dette, jeg vil anta at vi får ønske Lowrance velkommen etter. (Og i samme slengen kommer sikkert et søksmål fra Humminbirds eiere Johnson Group.)

TotalScans 2D-element er altså 83/ 200 kHz, som dermed kan CHIRPes i Medium og High i likhet med tilsvarende HDI-giver og den velkente HST-WSBL. DownScan/ SideScan er ikke basert på CHIRP hos Lowrance, og ser heller ikke ut til å bli det med det første. Forsåvidt forståelig nok, det er andre faktorer som er viktigere for skannende ekkolodd.

Men det er ikke bare kombinasjonen av kjeramiske elementer som gjør TotalScan spesiell. Med TotalScan kommer også en helt ny kontakt. TotalScan leveres med 9-pins kontakt, kontra 7-pin som de klassiske 2D-giverene. 9-pin er det samme som de vanlige StructureScan-giverne (LSS-2). Den nye kontakten kalles xSonic. 9-pin gjør det mulig å ha både analog og digital temperatur inn via ekkoloddgiverkontakten, og gjør at alle giverne til Lowrance kan få XID. XID har frem til nå vært Airmars domene. Kort sagt gjør XID at ekkoloddet ditt kjenner igjen hvilken ekkoloddgiver du har tilkoblet, og dermed slipper man å legge inn dette i innstillingene fremover. Det er viktig at ekkoloddet vet hvilken ekkoloddgiver du bruker, siden signalene til og fra giveren må tilpasses til giveren for best mulig prestanda. Her glemmer mange å følge opp, med tidvis dårlig prestanda som en naturlig konsekvens.

HDS Gen 3 og Simrad NSS Evo2 får visstnok softwareoppdateringer så TotalScan kan plugges rett inn der StructureScan-giveren ellers går, og så får man både 2D-ekkolodd og StructureScan den veien. Men i første omgang vil det kun være Elite Ti og den nye Simrad GO som kan bruke TotalScan.

Også de to tradisjonelle HDI-giverne (HDI-Hybrid Dual Imaging, altså vanlig ekkolodd og DownScan) kommer med den nye xSonic 9-pins kontakten fremover. 
Med dette skiftet kommer det naturligvis også adaptere:
Om dette betyr at Lowrance er i ferd med å droppe den blå 7-pin kontakten helt er et åpent spørsmål, det ser vi nok først i 2017 når muligens HDS Gen 4 ser dagens lys. Jeg håper virkelig de fortsetter med to porter for ekkoloddgivere på HDS-serien, selv om den nye dobbeltadapteren kanskje kan tyde på noe annet.

TotalScan har en pris på 300 USD i USA. Skandinaviske priser er ikke klare enda, men forvent en pris rundt 3.500,- her i Norge med dagens valuttakurs.Nye modeller.

Elite CHIRP kom for 2 år siden, og i tråd med Lowrance sin nye modellsyklus oppgraderes disse i 2016. Elite TI 5 og Elite TI 7 er arvtagerne. Mer om disse to, og andre i en senere artikkel.

Lysten på mer elektronikknyheter? Her er linker til noen andre artikler om ting som kommer i 2016:
Humminbird Helix
Garmins Striker og EchoMap
Garmins nye ekkoloddgivere og kartsystem
Lowrance/ Simrad SonicHub og NMEA-sensorer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar