Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 4. desember 2015

Lowrance 2016 - Elite Ti og Hook

Da var det tid for å se på de nye modellene Lowrance kommer med i 2016.

Vi har allerede sett på den nye giveren TotalScan, som i likhet med re-inkarnasjonen av HDI-giverne vi kjenner fra før kommer med 9-pins kontakt. Har du glemt dette allerede, kan du gjenoppfriske hukommelsen her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2015/12/lowrance-totalscan-ny-ekkoloddgiver-i.html

Elite Ti

Joda, som forventet holder Lowrance sin plan for å skifte modeller etter to år, og dermed omdøpes Elite CHIRP og blir Hook, og vi ser Elite Ti som et enda vassere alternativ kile seg inn mellom Hook og HDS. Dette er mellomklassemodellene til Lowrance, som plasserer seg mellom toppserien HDS og den enkleste serien Hook.

Ekkoloddet fra Elite CHIRP videreføres, du har valget mellom et tradisjonelt ekkolodd som kan sende på de vanlige faste frekvensene 50/83/200, eller CHIRP i Lav, Medium og Høy. Hvilke frekvenser/ frekvensbånd du kan bruke gis av ekkoloddgiveren. DownScan bringes også videre, men med den nye TotalScan-giveren kommer nå også SideScan inn i bildet, skannende ekkolodd som ser til siden for båten.

Elite Ti følger etter sin storebror HDS Gen 2 Touch og får en berøringsskjerm (touch) med fire knapper. Den får ikke multi-touch, her er det en finger av ganger på skjermen. (Som for HDS Touch, mens HDS Gen 3 har multi-touch hvor man kan bruke flere fingre for feks "pinch to zoom"). På mange måter blir Elite Ti en HDS Touch, uten ethernet men med innebygget CHIRP. For alle som bare skal ha en skjerm, og dem er det mange av, bør dette passe godt inn.

For de som er mer opptatt av selve ekkoloddet enn DownScan og SideScan, vil Elite Ti være kompatibel med flere av Airmars CHIRP-ekkoloddgivere. Dette er særdeles gode nyheter for alle som fisker på dypere vann enn de klassiske "ferskvannsdybdene". Nøyaktig hvilke av Airmars givere som er kompatible har jeg ikke informasjon om i skrivende stund, men TM150M og B150M har vært nevnt.

GPSen i Elite Ti oppgraderes også. Den får 10 Hz oppdateringsfrekvens, og matcher dermed Garmins mellomklassemodeller EchoMap på dette punktet. De er selvfølgelig kompatible med Insight Genesis, Navionics, C-map, Reefmaster og dybdekart.no på kartsiden. Elite er dermed den mellomklassemodellen med kompabilitet mot flest kartalternativer.

Festebraketten til Elite Ti ser ut til å være den samme som Elite/Hook 4 og 5. Det vil si en hurtigbrakett hvor du holder inne en knapp bak på enheten for å løse den ut fra braketten. Braketten kan dreies og vinkles. For de som ønsker enda mer tilpassningsmuligheter har RAM en festebrakett som passer.

Elite Ti får WIFI og Bluetooth. Her på berget har ikke Bluetooth den store betydningen i praksis, men i USA hvor man bruker aktermonterte "ankerstenger" er dette et poeng siden disse kan styres med Bluetooth. Da er WIFi et større poeng, både fordi det gjør at man kan bruke Lowrance-appen til å speile skjermen på et nettbrett eller smarttelefon, og fordi man med dette kan laste ned softwareoppdateringer direkte, og ikke minst oppdaterte Insight Genesis kart.

Designmessig er jeg ikke helt sikker på om jeg liker de blå detaljene over og under skjermen, men mange vil kanskje synes at dette er et "innovativt" forsøk på å bryte den gamle trenden med grå eller svarte enheter. Personlig synes jeg det får det hele til å se ut som noe fra Ringo. Heldigvis kan det blå lyset slås av.

Elite 5 Ti

Lowrance Elite 5 TiFor første gang fra Lowrance ser vi nå en 5"-skjerm i widescreenformat. Raymarine Dragonfly var først ute med dette, fulgt av Humminbirds Helix. Som jeg har nevnt utallige ganger før er dette positivt med tanke på SideScan, og negativt med tanke på vanlig ekkolodd og kart. 800X480 oppløsning er i praksis blitt en bransjestandard på slike skjermer, og Elite 5 Ti følger den standarden.

Elite 5 Ti har ikke NMEA2000.

Elite 7 Ti

Lowrance Elite 7 Ti

Elite 7 Ti får som Elite 7 CHIRP begrenset NMEA2000-kompabilitet, men ikke så begrenset som Elite CHIRP. Den kan i praksis brukes med ekstern GPS-antenne, dele waypoints (men ikke synkronisere) og ta i mot AIS-data fra en VHF, samt gi posisjonsdata til en VHF for bruk av DSC-funksjon. Men den store nyheten på NMEA-siden er at Elite 7 Ti får kompabilitet med Motorguide Xi5 via interface, og akkurat det tror jeg blir en svært viktig faktor for mange. Elite 7 Ti kan også ta i mot motordata og andre typer sensordata.

Elite Ti - overblikk
Fornuftig nok ser det ut til at Lowrance ikke vil tilby Elite Ti som enklere varianter uten kartplotter. Men de kommer i en variant med SideScan/ DownScan og en med bare DownScan. Jeg kaller dette fornuftig fordi widescreenformatet nettopp er best med StructureScan, eller med delt skjerm ekkolodd/ kart. Felles for både Elite 5 Ti og Elite 7 Ti er at du IKKE kan bruke CHIRP 2D og sidescan/downscan samtidig. For å bruke sidescan/downscan må du bruke fast frekvens på 2D, dvs 83/200 kHz. Dette er den samme begrensingen som i Simrad GO exe og Simrad NSS Evo2 (men ikke i Lowrance HDS Gen 3, den kan gjøre alt samtidig.). Rent praktisk har dette liten betydning, siden man like gjerne kan bruke låst frekvens i 2D på de dybdene det er aktuelt med sidescan/ downscan, og så slå over på CHIRP 2D når dybdene øker og man ikke lengre trenger sidescan/ downscan. Norske priser er ikke satt enda, men Elite 5 Ti koster 600 USD og Elite 7 Ti koster 800 USD. Gang med cirka 11-12 for norske priser, litt avhengig av hvordan dollarkursen utvikler seg fremover.

Jeg tror Elite Ti kommer til å treffe markedet godt, særlig 7"-varianten. Touch, kompabilitet med Motorguide Xi5, WIFI og markedets beste utvalg av kart vil gjøre at både Garmin og Humminbird skal få noe å bryne seg på her. Det eneste spørsmålet som gjenstår nå, er når vi får se Elite Ti i større størrelse enn 7"?

Hook

Hele Hook-familien


Elite CHIRP fader helt ut og erstattes av Hook. Hook 4, 5, 7 og 9 er rett og slett Elite CHIRP med ny logo og den nye 9-pins kontakten. TotalScan-giveren kan ikke brukes, og det er kun en teknisk endring utenom den nye kontakten. Hook har ikke NMEA slik Elite CHIRP hadde.

Den eneste nyheten i Hook er egentlig Hook 3x, som ikke er en Elite CHIRP med ny drakt men i steden en Elite 3x i ny drakt. Hook 3 er såpass enkel, og har så liten skjerm, at man kan diskutere nytten av den i det store og hele.

Det som skuffer meg med Hook, er at Lowrance fortsatt ikke har fått på plass en Exit-knapp. Ellers er det udelt positivt at de beholder dagens formater på 4 og 5.

 

Så hva er forskjellen på Hook, Elite Ti og HDS Gen 3?

Det spørsmålet har jeg en følelse av at jeg kommer til å få noen ganger fremover, så jeg prøver meg på en oppsummering:

CHIRP: Hook, Elite Ti, HDS
CHIRP med AIRMAR: Delvis Elite Ti, HDS
DownScan: Hook, Elite Ti, HDS
StructureScan HD: Elite Ti, HDS
StructureScan 3D: HDS
Single-Touch: Elite Ti, HDS
Multi-Touch: HDS
Bluetooth: Elite Ti, HDS
WIFI: Elite Ti, HDS
SonicHub: HDS
Xi5 kontroll: Elite Ti, HDS
Styring av autopilot (påhenger): HDS
Motordata: Elite Ti, HDS
Full NMEA2000: HDS
Ethernet: HDS
Video input: HDS

PS: Med Elite Ti og Hook er dagens Elite CHIRP historie, alle modellene avsluttes. Så har du ventet på et godt tilbud, eller en mulighet til å prute, er det nå du har sjangsen.

1 kommentar:

  1. Dette er gode nyheter! Da venter jeg på en Elite Ti tenker jeg. Håper de kommer kjapt til salgs i Norge :-)

    SvarSlett