Gå til hovedinnhold

Garmin 2016 - del 1 kombimodeller

Det har vært både opp- og nedturer med Garmin de siste årene, blir det mest opp eller ned i 2016? Vi bruker to artikler for å se på nyhetene.

I mine øyne har de største oppturene Garmin har kommet med de siste årene vært:

  • Først ute med innebygget enkeltbånds CHIRP (GPSMap xs)
  • Først ute med innebygget tobbeltbånds CHIRP (GPSMap xsv)
  • Sideseende skannende ekkolodd på mellomklassemodeller (EchoMap sv var ikke først ute, det var Humminbird, men bra var det uansett.)

Den store nedturen var selvfølgelig da de fjernet støtten for kart i IMG-formatet. Ikke bare sluttet de å støtte formatet, de gikk aktivt inn for å ødelegge for kundene sine som brukte kart av denne typen, en form for overkjøring av kundenes ønsker vi knapt har sett maken til innen bransjen tidligere. Garmin kjørte ut softwareoppdateringer til alle kurante modeller, og til PC-programmene sine, uten å advare om at oppdateringen også fjernet kundens mulighet til å bruke andre kart enn Garmins egne. Hadde du først kjørt en slik oppdatering, var det heller ikke mulig å rulle den tilbake, noe som gjorde at mange ble sittende med en kartplotter (eller PC-programvare) som var tilnærmet verdiløs for dem. Her i Norge vil dette være en soleklar reklamasjonsårsak, men få land har så sterkt vern av forbrukerrettigheter som i Norge. Dette skapte mildt sagt endel støy der ute, i mine øyne med rette. Men la oss ikke gråte over spilt melk, la oss heller se fremover.

De fleste av Garmins nyheter for 2016 ble offentliggjort under en stor båtmesse i Fort Lauderdale (USA) denne uken. Det er liten tvil om hvilket merke som "vant" messen. I følge flere blogger og nettsider var Garmins stand dobbelt så stor som konkurrentenes, primært Simrad, Raymarine og Furuno, Lowrance ligger som regel lavt på denne messen. Garmins stand hadde visstnok godt besøk også. Garmin har kommet med mye informasjon, både på messen og via egne nettsider, men det er noen spørsmålstegn igjen.

En ny modellserie i lavprissegmentet, fornyelse av modellene i mellomklassen, nye ekkoloddgivere og et helt nytt kartsystem. Kanskje har Garmin en av de mest imponerende produktfornyelsene vi har sett på flere år?

Garmin Striker - lavprissegmentet.

Striker går inn mellom de rene ekkoloddene (echo) og kombimodellene i EchoMap-serien. I forhold til echo-serien får du CHIRP og GPS, men du får ikke kartplotter slik som i EchoMap-serien.

Striker har ikke tradisjonell kartplotter, kun GPS. GPSen gjør at man kan lagre waypoints og se hvor man har kjørt. Striker støtter altså ikke kart, så funksjonaliteten er rimelig begrenset på dette området. Med tanke på at omtrent enhver mobiltelefon i dag har GPS, virker det noe korttenkt å kjøpe en "kombienhet" med GPS men uten kartplotter. Striker er heller ikke kompatibel med Garmins nye "gjør det selv kart", QuickDraw. Tommel ned på den siden altså.

På den positive siden har Striker et tilsynelatende bra ekkolodd, CHIRP har for alvor inntatt også denne litt lavere prisklassen. Spesielt for fiske på såpass grunt vann at man klarer seg med Garmins egne ekkoloddgivere er Striker en høyst reell konkurrent. Særlig 7"-modellen er spennende med High Wide CHIRP som nok blir en slager for både trolling og vertikalfiske på dybder under 30-40 meter kombinert med SideVü. (Mer om de nye HW-giverne i del 2.)


Striker 7sv og Striker 7dv
Kombienheter med ekkolodd og GPS. Med 7" widescreenskjerm og oppløsning på 800X480 kombinert med enten SideVü og DownVü eller bare DownVü, likner disse på tilsvarende 7" EchoMap. Striker 7 har dog ingen nettverksmuligheter, ikke engang NMEA0183.

Striker 7sv leveres med den nye GT52HW-TM ekkoloddgiveren. En meget spennende ekkoloddgiver, tommel opp for det. 7dv leveres med den mer tradisjonelle GT20 men kan også brukes med de dyrere GT22 og GT23.
Striker 7sv
7sv har veil pris på 8199,- mens 7dv ligger på 7.199,-

Striker 5dv
Pussig nok er det bare storebror 7sv som får SideVü. Lillebror har riktignok en 5" skjerm i widescreenformat med 800X480 oppløsning, men hva skal man med det uten SideVü eller kartplotter? Denne modellen burde hatt skjerm i 4:3-formatet for å utnytte ekkoloddet og DownVü skikkelig.
Striker 5dv

Veiledende pris er 4.099,-. Striker 5dv leveres med GT20 ekkoloddgiver, og er ikke kompatibel med den nye GT52-HW. GT20 er den vanlige 77/200 kHz giveren til Garmin, så vi ser at Garmin her følger Lowrance sitt eksempel ved å CHIRPe med en vanlig ekkoloddgiver.

Striker 4 dv/ Striker 4
Striker 4 dv

Bare 3,5" skjerm og oppløsning på 480x320, men minstemann i serien har et fornuftig skjermformat i forhold til funksjonene. Striker 4dv og Striker 4 går rett i strupen på Lowrance Mark 4x HDI og Elite 4x CHIRP. Litt mindre skjerm enn Lowrance sine alternativer, men også litt lavere pris. Det er godt å se at ikke Garmin kjører 4dv som et rent skannende ekkolodd, men også beholder det mer tradisjonelle ekkoloddet. Her har nok Garmin fått seg en meget aktuell innstegsmodell for de som "bare skal ha et ekkolodd", og dem er det mange av der ute. 

Veiledende pris er 2.599,- for 4dv og 1699,- for 4. Striker 4dv leveres med GT20 ekkoloddgiver, og er ikke kompatibel med den nye GT52-HW.

Les mer om Striker her:
https://buy.garmin.com/nb-NO/NO/STRIKER/marine/ekkolodd-og-ekkoloddmodul/cOnTheWater-cFishfinders-bBRAND10680-p1.html

Echomap CHIRP - fornyelse i mellomklassen

EchoMap-serien er langt i fra ny, men nå har den altså fått modeller med et nytt etternavn.  Vi kjenner igjen skjermstørrelsene og utseendet fra de tradisjonelle EchoMap-modellene. EchoMap CHIRP er i det hele tatt lik eksisterende EchoMap, men med CHIRP 2D ekkolodd. De mindre EchoMap-modellene har fortsatt meget begrenset nettverksmulighet, men som tidligere kan 72 og 92 bruke Garmin Network som igjen gjør de kompatible med PanOptix. Alle modellene har NMEA0183 inn- og utganger, og støtter AIS og DSC via dette dersom man har slikt utstyr ombord. Dette gjør at de også kan brukes med SonarServer dersom man ønsker det. (De har ikke egen WIFI.)

I likhet med eksisterende Echomap, er EchoMap CHIRP kompatibelt med QuickDraw (mer om QuickDraw i neste del.)

  • 92sv (veil pris fra 12.299,-)
  • 72sv (veil pris fra 10.299,-)
  • 72dv (veil pris fra 9.199,-)
  • 52dv (veil pris fra 6.199,-)
  • 42dv (veil pris fra 3.399,-)
42dv
 42dv har 4,3" skjerm med en oppløsning på 480X272, som er litt merkelig når Striker 42 har mindre skjerm men bedre oppløsning? Her kan det muligens ha sneket seg inn en skrivefeil i Garmins info? Veil pris fra 3.399,- med GT20.
52dv
 52dv har tradisjonelt 4:3-format, som i mine øyne er et mye bedre format på såpass små skjermer enn widescreen-formatet på tilsvarende Striker 5dv. 480X480 oppløsning er bransjestandard for 5" skjermer i 4:3. Veil pris fra 6.199,- med GT20.
72sv
Både 72sv (over) og 92sv (under) samt 72dv har den samme oppløsningen, det vil si 480X800. Ingen store overraskelser i oppløsningen der heller, helt i tråd med konkurrentene. 92sv og 72 sv leveres med den nye GT52-HW giveren, med en veil pris på henholdsvis 12.299,- og 10.299,- (På de norske nettsidene står det GT20 på 92sv, men det er nok en trykkfeil.). 72dv til 9.199,- må klare seg med GT20.
92sv

Med GT52-HW kommer nok 72sv og 92sv til å bli gode alternativer for mange predatorfiskere i ferskvann.

Garmin 2016 - del 2, Ekkoloddgivere og kart

Kommer snart. :)

Messen forøvrig kan du lese mer om her:

http://www.showmanagement.com/fort-lauderdale-international-boat-show-2015/event/
Alle bilder er hentet fra Garmins egne nettsider, www.Garmin.no, men hvis du ikke kan vente med å lese resten i del 2, kan du lese hva Garmin sier selv her:
http://explore.garmin.com/en-US/marine2016/

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?