Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

lørdag 3. oktober 2015

Lowrance HDS 8 Gen 2 - oppgradering til Frøken Evada

Jeg ønsker meg en HDS 12 Gen 3, men lommeboken er ikke dyp nok. Da får vi tenke litt alternativt.

Derfor har jeg kjøpt en utstillingsmodell av HDS 8 Gen 2 i steden. Ved første øyekast er den helt lik min HDS 8 Gen 1 som står på dashbordet i båten i dag. Litt nostalgisk blir jeg av skiftet, den gamle har hengt med båten siden 2010 og er faktisk en av de enhetene jeg har brukt lengst. Men jeg gleder meg enormt til å få en raskere enhet, dette er min største skjerm og brukes primært som kartplotter. Da er fart kjekt å ha, både i plan ved zoom langt inn i kartet og ved zooming inn og ut. Jeg gleder meg også til å få orden på min GoFree WIFI-modul, som har ligget litt brakk i det siste.

GoFree WIFI har du lest om her før. Med min Gen 1 med siste softwareoppdatering, låses GoFree WIFI-modulen ute fra nettverket så lenge HDSen står på. Siden det er viktigere for meg å ha min største skjerm på, enn å bruke Gofree, har prioriteringen vært enkel og ikke til GoFree sin fordel. Det blir det en slutt på nå. Dermed bør alle matroser ha lastet ned Lowrance sin GoFree app, før de kommer ombord, så har de full tilgang til systemet mitt. Appen er gratis for både IOS og Android.
Matros Stian studerer kart på HDS 8 Gen 1
Den nye HDSen er altså en generasjon nyere enn den gamle. Teknisk betyr det:
  • Raskere prosessor
  • Større internminne
  • Kompatibel med Motorguide Xi5 via NMEA2000
  • Kompatibel med GoFree WIFI via ethernet
  • Kompatibel med Insight Genesis
  • Kan dele kart via ethernet
Lowrance HDS 8 Gen 2

Gen 2 er også "offesielt" kompatibel med Sonarhub-modulen jeg bruker for å få CHIRP-ekkolodd. Sonarhub fungerer fint med Gen 1 også, men softwaren i modulen kan ikke oppgraderes fra Gen 1 så til det har jeg brukt en av de nyere HDSene mine til nå. (Jeg har en HDS 5 Gen 2 og en HDS 7m Gen 2 Touch fra før.) Den er også offesielt kompatibel med Insight Genesis, Gen 1 kan logge til Insight Genesis men kan ikke bruke kartene derfra.

Det er en fordel med dette kontra en Gen 3 på 12", og den fordelen er pris. Jeg endte opp gode 20.000,- under prisen for en Gen 3 i 12". Trekker jeg fra pengene jeg får inn ved salg av den gamle, blir ikke regnestykket så galt i det hele tatt.

Sammenlikning av skjermstørrelser HDS
Bildet over er Fishtec sitt, og sammenlikner skjermstørrelsene på ulike HDS-modeller. Som du ser er en HDS 8 Gen 2 HØYERE enn en HDS 9 Gen 3, som har samme skjermdimmensjon som HDS Gen 2 Touch i 9". 480 pixler versus 600 pixler betyr 120 pixler bedre oppløsning i skjermens HØYDE i HDS 8s favør. Sammenliknet med HDS 12 Gen 3 er HDS 8 Gen 2 LAVERE, og har 200 færre pixler. Så bildet er utvilsomt bedre på Gen 3 i 12" men de pixlene ville altså kostet meg over 100,- per stykk og det har jeg ikke råd til nå. HDS 8 er altså et aldri så lite "røverkjøp" når det kommer til skjermens høyde og oppløsning. For meg som har flere skjermer og derfor ikke bruker splittscreen, er det skjermens høyde sammen med oppløsning i høyden som betyr noe, bredden på skjermen er ikke så interessant for meg. Men for de som bare har en skjerm, og derfor bruker mye splittscreen, har bredden betydning.

Alle HDS-generasjonene har de samme kablene og kontaktene, så den nye sklir rett inn på plassen til den gamle. Jeg gleder meg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar