Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 14. august 2015

Raymarine Dragonfly WIFI kompatibel med Navionics Boating

Raymarine var tidlig ute med WIFI på flere av sine modeller, også mellomklassemodellene i Dragonfly-serien.

Den største fordelen med WIFI har vært at du kan speile ekkoloddskjermen på en smarttelefon eller et nettbrett. Men i motsetning til flere av konkurrentene har ikke Raymarine hatt tilstrekkelig med NMEA-data i sin WIFI-feed til at man har kunne bruke det trådløse nettverket til så mye annet. Dette har Raymarine nå endret på, så selv Dragonfly 4 Pro med veiledende pris på 3000,- har WIFI som er kompatibel med Navionics sin Boating-app. Strengt tatt har den enda billigere WI-Fish også WIFI, men siden den modellen bare har skannende ekkolodd er den ikke veldig relevant her i Norge. Navionics-appen har jeg testet utførlig, og den er veldig bra! En av fordelene med denne tilpassningen er at du nå kan bruke Navionics sin Live-mapping, hvor dybdekartet altså tegnes opp mens du kjører.

Navionics og Raymarine i skjønn forening
Jeg har tidligere skrevet om Navionics sin Live-funksjon, og testet den mot mine Lowrance med GoFree WIFI. Funksjonaliteten er minst like god som andre tilsvarende produkter, for eksempel Humminbird sin Autochart Live. Dessuten koster den relativt lite penger, noe som er et stort pluss. Selve appen er gratis, og alt du trenger for å drive egen kartlegging på et enkelt nivå, så lenge du har en kompatibel kombienhet i båten. Jeg anbefaler at du gjør som meg og bruker noen få hundrelapper på å bygge ut appen med SonarCharts, men det er altså ikke noe du må.
 
Jeg minner om at nesten alle kombienheter med NMEA0183 kan brukes med Navionics Appen, forutsatt at man kobler til en SonarServer så NMEA-signalet blir trådløst. Ulempen med denne løsningen er at du ikke kan speile kombienheten din slik du kan med WIFI basert på ethernet, men fordelen er at den ikke er merke-spesifikk og kan brukes med eldre modeller. Les mer om SonarServer her:
 
PS - for øyeblikket er det bare Dragonflyserien til Raymarine som har denne muligheten. Om det kommer på øvrige modeller gjenstår å se.

2 kommentarer:

  1. Vet du om et nettbrett vil bruke egen gps eller Dragonfly sin gps via wifi?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Even. Det er ikke lett å svare på uten å vite litt mer. Men Navionics sin app kan bruke de 3-4 vanligste GPS-formatene via WIFI NMEA. Min IPad bruker posisjon via WIFI fra mitt Lowrance utstyr, som både betyr at man kan bruke nettbrett uten innebygget GPS og posisjonen blir mer nøyaktig. (Batteritiden blir også noe bedre.)

      Slett