Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

lørdag 22. august 2015

Oslofjorden 21.08.15 - kjendisstatus?

Torsdag morgen ble det plutselig endel aktivitet på telefon og Messenger for undertegnede. Aktiviteten kom av at man trengte en båt som kunne hjelpe Hooked å ta med TV2 ut på Oslofjorden.

Jeg er ikke noen stor tilhenger av slik "i siste liten"-planlegging, men etter litt om og men ble det klart at jeg skulle stille in corpus med båt og utstyr på Oslofjorden. Helt greit for min del, jeg måtte uansett ha hentet båten i forbindelse med Oslo Internasjonale Fiskefestival lørdag samme helg. Målet med turen var opplagt, fiske opp en stripet pelamide og fronte festivalen. Man kan si mye om TV som mediakanal, men at den treffer bredt og hardt er ikke til å komme unna. Med en passelig haug med gode formål i baklommen må man stille opp, så en fridag fra jobben ble avklart med sjefen, og fruen stilte villig opp på hjemmefronten. (For n`te gang forøvrig, Camillas tålmodighet med min hobby er imponerende på alle vis.) Carl var det opplagte matrosvalget, mye av pelamidefeberen som har herjet de siste ukene er tross alt hans fortjeneste.

På vei opp fra Tyrifjorden

Fredag morgen tydet lufttemperaturen på at vi var i Norge, men stemningen var av den mer tropiske sorten. (Mye takket være palmene ved Kongen i Frognerkilen.)
Kongen i Frognerkilen, indre Oslofjord

05.00 var Frøken Evada på vannet, vi var klare som egg for å nifiske noen timer i håp om å lokalisere stjernen i showet før vi skulle møte reporter og kameramann 09.00.
Snart klar for fisketur
Vi ga gass innover til godplassene i Bunnefjorden. Vanligvis kjører jeg med 2-4 stenger i Oslofjorden, litt avhengig av hva jeg er ute etter. Men til ære for gjestene brukte vi seks stenger i dag, fordelt på to planerboard. Her kan det være verdt å repetere litt regler, regler du forøvrig finner på Lovdata.no:
- Planerboard ved fiske etter anadrome arter (laks, sjøørret, sjørøye) er IKKE tillat innenfor "ytterste fyr". Du skal med andre ord langt til havs hvis du skal bruke planerboards i jakten på anadrome arter.
- Maksimalt antall stenger per båt ved dorging etter anadrome arter er to (2).
- Hvis man derimot IKKE jakter på anadrome arter står man rimelig fritt både når det kommer til utstyrsvalg og antall stenger. 

I dag fisket vi altså på en måte som IKKE er lov hvis målet er anadrome arter. Skulle man være uheldig å få en slik på kroken alikevel, SKAL den slippes ut igjen. Det vil si at den skal slippes ut igjen død eller levende, du har IKKE lov til å ta den med deg uansett hvordan fiskens tilstand er. Det er selvfølgelig en viss risiko for å få både laks og sjøørret i Oslofjorden, noe man som sportsfisker er pliktig til å ta høyde for. God håv med skånsomt nett og avkrokingsutstyr som tenger i ymse størrelser bør være et minimumskrav ved dette fisket. Husk å væte hendene før du tar i fisk som skal settes ut igjen, og gjør fiskens opphold på feil side av vannspeilet så kort som mulig. Mistenker du at du har kroket en anadrom laksefisk, så gjør kampen kort, da øker fiskens odds for å klare seg betydelig.

Med utstyret i vannet var det bare å nyte soloppgangen.
Planerboard i soloppgang

Carl skulle få fisk først, og det var til og med riktig art.
Carl med Pelamide

Ikke nok med at han fikk den første, han fikk jaggu de to neste også. Alt jeg fikk var en måke, som la inn et skikkelig stupdykk og glefset til en Sasuke. Heldigvis skjer ikke det så ofte, men når uhellet er ute gjelder det å presse ned så måken ikke kommer på vingene, og få den i håven så fort som mulig. Neste steg er å legge noe over hodet dens, da roer den seg betraktelig og kan befris fra det stikkende måltidet. Måken klarte seg fint, og gikk umiddelbart på vingene da jeg lempet den over bord igjen. Utvilsomt en erfaring rikere...
Uheldig måke (foto; Carl Stiegler)
Carl fikk også tidenes mest feilkrokede horngjel.

Uheldig horngjel
Vi hadde fordelt stengene mellom oss så vi hadde hver vår side av båten vi fisket på. Om pelamidene bare ville ha Carls Rapala Maxrap til frokost er uvisst, men mine IMA Hound og Sasuke ga bare ett napp som ikke resulterte i fisk i båten. Men vi hadde i hvertfall et skikkelig baljebilde å sende journalistene som nå var på vei mot oss.
Uheldige pelamider

De to på land hadde nok ikke ventet å se tre av dagens targetart i balja, langt mindre før de i det hele tatt var kommet ombord.

Nykommerne fant seg raskt til rette i båten, og så ut til å være helt greit fornøyd med dagens uteoppdrag.

Heldige TV2-folk

Finn Erik Robstad (venstre) og Daniel Bjur (høyre) viste seg å være både hyggelige og interesserte "matroser". Nå gjenstod det bare å se om Carl og jeg kunne få en pelamide med dem ombord.

Nå har jeg ikke bilder av resten av seansen. Jeg hadde mer enn nok med å forsøke å svare på en haug med spørsmål, styre med stenger og kjøre båt. Carl og jeg byttet på, og to timer fløy av gårde like fort som timene pleier å fly på fisketur. Så da tar vi heller med et bilde av Terje Spjelkavik som var ute i samme ærend som oss.


Terje var også utpå


Oppsummert:
5 Sarda Sarda, 2 med TV2 ombord. En liten SØ, en liten torsk, en makrell, en måke og en horngjel. Både reporter og kameramann virket happy, og jeg ble happy med innslaget på TV2. Siste punkt for dagen ble grundig vask, for å gjøre båten klar for Oslo Internasjonale Fiskefestival.

TV2s innslag ligger (forløpig) bare ute på Sumo, det vil si som betalt TV:
https://sumo.tv2.no/nyheter/nyhetene/nyhetene-21-00-948394.html

Du kan lese om min forrige pelamidetur her:
http://www.teamcolibri.blogspot.no/2015/08/oslofjorden-020815-innertier.html
Aftenposten kjørte også en sak om dette, den kan du lese her:
http://www.osloby.no/nyheter/Sydlandsk-formel-1-fisk-har-inntatt-Oslofjorden-8113468.html
Tråden om pelamide-bonanza fortsetter på Fiskersiden her:
http://www.fiskersiden.no/forum/index.php/topic/71283-bonito-dagen/

Edit:
Veid hjemme, etter bløgging og noen timer på is, veide de fem pelamidene 1,28 1,38 1,06 1,12 og 1,02. TV2 har bare lagt ut innslaget på sin betalingsløsning, men har du betalt for Sumo kan du se innslaget her:
http://sumo.tv2.no/nyheter/nyhetene/nyhetene-21-00-948394.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar