Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 10. juli 2015

Sørlandet - Søgne Juli 2015

Vi pleier å tilbringe en eller flere uker på Sørlandet i sommerferien.  Etter mange år i Grimstad var det nå på tide å prøve et nytt sted. Turen gikk til Søgne i Vest-Agder.

Området byr på en svært innholdsrik skjærgård med mange øyer og holmer. Det sies at det er en del strøm i sundene som fører med seg mye næring. For oss som ikke nødvendigvis må ut på havet for å fiske virker det som at det er mye fisk i området.
Det er første gang jeg har hatt båten i saltvann etter at jeg monterte ekkolodd. I ferskvann har jeg sett en del stimer med byttefisk og en og annen større fisk. I sjøen ble det en ganske annen opplevelse. Topografien på Sørlandet er veldig varierende, og slik er det også under vann. Det er lett å finne kanter, og der finner man jo som kjent også fisk. Slik jeg har opplevd det er mengden fisk større, samtidig som sjøen inneholder masse andre forstyrrelser som tang, maneter osv som gir fin trening i å tolke bildene. Som fersk ekkoloddeier har jeg lært masse denne uken, helt fra innstillinger til praktisk bruk og planlegging av fiske.
Fiskestim på loddet...
Lyr fra samme stim på land...
Jeg har kjøpt noen vertikaljigger fra Lunker City til predatorfiske i ferskvann. Disse egner seg også utmerket til sjøfiske med litt tyngre jiggskaller. Jiggene har en smal kropp med delt halefinne. Når den holdes stille i vannet vil kroppen ligge horisontalt. Med braid-line på snella vil disse, selv med små utslag på stanga, bevege seg livlig og lett på relativt dypt vann. At prisen er ganske lav gjør det også lettere å akseptere at man mister jigger ved bunn-napp. Jeg har brukt de både med og uten ekstra stingerkrok, og erfaringene er delte. Uten stinger merker jeg flere napp der fisken ikke sitter fordi den bare smaker på bakre del av jiggen. Med stinger har jeg opplevd en høyere krokingsandel, men da er til gjengjeld mengden tang og gress som fester seg på jiggen større. Antall bunn-napp øker også betraktelig. Dette blir dermed en vurderingssak.

Vi fikk ingen store fisker i år, men til gjengjeld fikk vi mange små. Det er midt i blinken for oss som har små barn. Med tre og et halvt minutt tålmodighet bør det hende noe ofte, og gjerne hele tiden. At barna i tillegg får være med ut og fange middagen sin gjør det ekstra spennende.
Lunker City vertikaljigger 
Morro for unga...
Berggylte

Makrellen er på plass i fjorden nå, og på stille kvelder jager de småfisk i vikene. Jeg synes det er artig å se like mye overflateaktivitet i sjøen som jeg er vant til fra tørrfluefisket. Utfordringen er å finne noe som kan fiskes rett under overflaten. Løsningen ble å teste et par wobblere. Vi har brukt en Prey 9 cm og en Rapala Clackin' Minnow i 10 cm.  Begge i blå og sølv. Til min store overraskelse fungerte det helt supert. Vi fikk flere pene makreller. På lett utstyr byr de på gode opplevelser en varm sommerkveld.
Rapala og Prey

Blid jente med stor makrell
Det er fast rutine å prøve fluestanga når jeg er ved sjøen. Det er lite som kan måle seg med en skikkelig hissig sjøørret på enhåndsstanga. Når makrellen jager i vikene er ørreten gjerne ikke langt unna. Jeg har bundet en del Magic Head fluer etter beskrivelsen til Daniel Bergman på Kanalgratis.se. Disse har en gummitrakt fra Marc Petitjean i front som, sammen med marabouhalen, gjør at flua beveger seg veldig fint i vannet, nesten som en wobbler. Samtidig skyver den en del vann foran seg, noe som skal virke ekstra attraktivt. Jeg har bundet den både i lyse og mørke farger, og har hatt bra respons på begge.

Det ble ingen sjøørret på meg denne gangen. Jeg hadde flere kontakter, og mange følgefisk, men det var kun sei og makrell som ville være med inn. De byr også på hyggelige opplevelser og fin trening på mothugg.

MagiC Head Fly

Sei på fluestanga
Livet ved sjøen om sommeren er deilig. Fiskeopplevelsene står i kø. Når jeg ser hvor mye glede barna har av sjøfiske innser jeg at det kan være hyggelig å ta en tur til sjøen utenom ferien også. Særlig våren, før innlandsfisket begynner, tror jeg kan være veldig spennende. 
Etter en flott uke på Sørlandet bærer det nå videre til Østerdalen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar