Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 12. juni 2015

Desinfisering av fiskeutstyr og båt

Det finnes faktisk ting i vannet som ikke er fult så bra, og disse tingene vil man absolutt ikke frakte fra stedet de finnes og til et nytt sted. Eksempler er vasspest, krepsepest, Gyrodactylus salaris og ørekyte etc.

Planter og fiskearter som ørekyte er såpass synlige at man bør kunne se om de følger med på lasset når man flytter båten sitt fra ett vann og til det neste. Det er uansett en god regel å gi båt og henger en skikkelig vask når man skifter beite, høyytrykkspyling blåser av det meste. Selv om du ikke akkurat har vasspest dinglende fra hengern, er det svært sannsynlig at sporene deres følger med båten din når du tar den opp.

Noen ting kan være enda værre å se, og ikke blir det nødvendigvis borte under vask heller. Gyro og krepsepest er begge sykdommer som man absolutt ikke må spre noe sted, og her holder det ikke å vaske. Mattilsynet opererer med følgende alternativer for desinfeksjon av fiskeutstyr generelt:
  • Varm opp i minst en time til over 60 grader.
  • Tørk utstyret i minimum 20 grader i minimum to døgn.
  • Bruk desinfisering som Virkon-S.
Ved mindre du har en ekstra stor bastue tilgjengelig, kan det bli tøft å varme opp båt og henger til 60 grader eller mer. Det er neppe særlig bra rent teknisk heller.... Men i sommerhalvåret kan man absolutt få til en tørkeperiode på land, som er det alternativet jeg selv bruker mest. Når jeg for eksempel har fisket i Øyeren eller Vansjø, står båten på land i en periode før jeg setter den ut i Tyrifjorden igjen og omvendt. Pass også på at du har tiltet motoren din opp og ned et par ganger, så du er sikker på at alt kjølevannet har rent ut. Har du skroggjennomføringer bør de blåses rene for vann før du setter båten til tørk (bruk trykkluft på en bensinstasjon).

Virkon-S er sannsynligvis det beste alternativet, og jeg undres stadig over at ikke det står slikt utstyr klart ved alle landets båtslipper, særlig båtslipper ved vassdrag som har laks eller kreps. Samvirkelaget (Felleskjøpet) har dette middelet i pulverform, du blander det ut i vann og sprayer på.

Sist men ikke minst, man må selvfølgelig ALDRI flytte fisk fra ett vassdrag til et annet, eller forbi skiller som større fosser i det samme vassdraget. Dette bør virkelig være en selvfølge, men vi ser alikevel alt for mange eksempler på at arter som gjedde, ørekyte, mort, ørret, sørv og suter dukker opp i stadig nye vann. Hvor dum er det mulig å være?

Les Mattilsynets sak HER.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar