Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 8. mai 2015

Lowrance Mark 4 HDI - på tilbud

Jula kjører fra tid til annen kampanjer på de rimligere modellene til Lowrance. Det man skal være litt obs på, er at de som jobber der (inkludert de på telefonsupport) ikke aner noe som helst om hva de selger, og det er gjerne feilaktig informasjon å få både fra de ansatte og i annonsene.

Mark 4 HDI (foto; jula.no)

Nå har de Lowrance Mark 4 HDI på tilbud til 1299,- (Veil pris 2.299,- men i praksis har disse stort sett blitt solgt til 1.999,-) Jeg var innom Jula bak Sandvika i går for å ta en kikk. Servicetelefonen mente at det ikke var med giver, men det ligger en HST-WSBL i esken. HST-WSBL er den billigste av Lowrance sine givere for aktermontering og koster rundt 700,- hvis du skal kjøpe den for seg selv.

HST-WSBL (foto;lowrance.com)
HST-WSBL er egentlig en 200 kHz giver, men som manipuleres via softwaren i ekkoloddet til å gi både 83 og 200 kHz. Ved -3db har den 20 graders konevinkel ved 200 kHz, og 44 graders konevinkel ved 83 kHz. Dette er med andre ord en giver med vid konevinkel, egnet for å se etter fisk på relativt grunt vann. Min tidligere erfaring er at giveren viser fisk med sikkerhet ned til 40 meters dyp men gjør seg best ned til ca 30 meter. Den viser bunnen mye dypere, jeg har brukt den på 400 meters dyp i Mjøsa, dog med et annet ekkolodd en Mark. Mark 4 HDI er i likhet med sine storebrødre i Elite-serien kompatibel med mange givere.

Mark 4 HDI kan også bruke HDI-giverene, som vi kjenner fra Elite HDI og Elite CHIRP. Bytter man ut HST-WSBL med en slik får man downscan i tillegg. Lurer du på hva downscan gjør for noe, så kan du lese denne artikkelen: http://www.hooked.no/artikler/hva-er-skannende-ekkolodd-structurescan

83/200/455/800-HDI (foto; lowrance.com)
Årsaken til at jeg i det hele tatt interesserer meg for et ekkolodd i denne prisklassen, er at Mark 4 HDI er den rimeligste enheten på markedet som kan logge sonardata og vise kartene fra dybdekart.no. Den er også kompatibel med Insight Genesis og Navionics. I prinsippet er Mark 4 HDI den samme enheten som Elite 4 HDI (som jeg har en av fra før) men Mark har gråtoneskjerm og Elite fargeskjerm. 1300,- er med andre ord inngangsbiletten for både bra ekkolodd og bra kart for ferskvannsfiskeren, og det må sies å være en billig inngangsbillett.

Jula solgte i hvertfall en Mark 4 HDI i går, nemlig til meg. Jeg har ikke tenkt til å hive ut mine Lowrance HDS i Frøken Evada og erstatte med Mark 4 sånn med det første.... Tanken min er delvis å prøve ut denne lille saken litt, og delvis å la Dybdekart.no ha den som utlånsenhet til folk som vil logge data. Jeg skal montere den portabelt, så det blir en tur til Biltema for å handle litt før den er klar til bruk.

Du finner den på Jula her:
http://www.jula.no/catalog/fritid/bat-og-maritime-produkter/batelektronikk/ekkolodd-kompasser-og-batradioer/ekkolodd-plotter-953157/

8 kommentarer:

 1. Hei. Kjøpte meg en slik jeg også, men får ikke til noe bra kart (har ikke kjøpt fra Navionics, bruker det som er lagt inn), det har bare skarpe kanter og ingen detaljer.. har sømfart bruksanvisningen men blir ikke klokere, opplever du det samme? Mvh. Alexander.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Alexander. Bakgrunnskartet er en vits, og ikke noe du blr basere deg på. For saltvann er Navionics det beste alternativet, for ferskvann kan du bruke kart fra både Navionics, Insight Genesis og dybdekart.no.

   Slett
  2. Hei. Takker! Ja har sett på Navionics og fant ett for skagerak men det var på SD brikke og ikke Micro SD.. Har man kjøpte ett kart har man jo kjøpt rettighetene til å bruke det, burde ikke Navionics kunne ordne så man kan bytte det til en Micro SD når man oppgraderer til nyere plotter med Micro SD?

   Slett
  3. Navionics sine kart for Lowrance har kommet på Micro SD i de to siste årene eller så, så det du har sett må være gammelt. Det har vært endel endringer på de to årene, særlig for ferskvann. Jeg mener du får 50% rabatt på et nytt kort når du har et gammelt, men det er det. Hva du enn gjør, ikke prøv å kopiere fra SD-brikken til Micro SD, da utløser du kopibeskyttelsen.

   Slett
 2. Hei :)
  Er veldig ukjent med dette - men skal prøve meg som hummerfisker. Tror du denne er god nok til dette - til å se dybde/skråning og eventuelt om det er steinur eller ålegress på bunnen?
  Med vennlig hilsen

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Nei, til din bruk ville jeg gått et lite hakk opp til Elite 4 HDI (eller Elite 4 CHIRP som den nyeste modellen heter). Pass på at det er med HDI-ekkoloddgiveren så du har downscan-funksjonen. Med det utstyret kan du uten problemer se om det er ålegress, tang, stor stein, små stein etc på de dybdene det er aktuelt å sette teiner. Hilsen Erik

   Slett
 3. huff - dumt jeg var så utålmodig da.....-har allerede kjøpt den.... Men har ikke montert - så kanskje jeg skal prøve å bytte den inn. Tusen takk for svar.

  SvarSlett
  Svar
  1. :) Pass på at du får HDI-giveren (enten 83/200/455/800-HDI eller 50/200/455/800-HDI) som har downscanelementet. Den lille HST-WSBL som fulgte med på Jula har bare det vanlige ekkoloddelementet og det er downscan som vil gi deg de beste bildene med tanke på å se ålegress, stein etc.

   Slett