Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

tirsdag 21. april 2015

Tyrifjorden 20.04.15 - endelig i gang.

Jeg kom meg fra kontoret rett over 15-slaget, og var på vei utover en drøy time senere.

Og for en vei det var:
Bånn gass på vei utover

Mellom øyene var det blikk stille, ren sommeridyll med langt over 20 plussgrader i solen. For å oppsummere: det ble blanketur. Men det var egentlig helt greit, målet med turen var å rekognosere før konkurransen, teste litt nye varianter av å rigge IMA Komomo (mer om det i et senere innlegg) og sjekke at ting fungerte som det skulle. Bortsett fra at spolene til planerboardene er blitt veldig trege, gikk alt bra. Jeg har smurt opp akslingen som spolene går rundt nå, så får vi se om det hjelper.

Fem stenger i stangorgelet på taket. Siden det var lite vind i dag tok jeg sjangsen på å kjøre med det maksimale antallet som er lov å kjøre med i Tyrifjorden, og to planerboard. Vanligvis begrenser jeg meg til 3-4 stenger når jeg er alene, det kan fort bli mer tid brukt på å løse floker enn tid brukt på fisking ellers.


Stangorgel bakfra


Stangorgel forfra
Siden vi nærmer oss konkurransetid skal jeg ikke si så veldig mye om hvor jeg fisket i dag, men de som er nogenlunde lokalkjente kjenner seg sikkert igjen på bildene uansett.
Vikersund i det fjerne


Styrbord planerboard


Shimano Tekota og IMA Komomo


IMA Komomo

Det var ingen mangel på fisk på ekkoloddet. Jeg kjørte litt rundt til å begynne med for å finne agnfisken.
 
Spredt agnfisk
Jeg har tidligere skrevet endel om å bruke zoomfunksjonen på Lowrance HDS. (Bildet over er med zoom) Men når fisken står i vannsøylen over større dyp, er zoomfunksjonen i seg selv lite givende. Da er det bedre å angi dybdeintervallet man vil se på. Med CHIRP er måloppløsningen så god at man i praksis ikke trenger å kjøre ekkoloddet i manuell modus, men ved å sette dybdeskalaen manuelt blir den relative oppløsningen mye bedre. relativ oppløsning er altså en betegnelse på hvor mye vann du dekker, kontra hvor mye vann som vises på ekkoloddskjermen.

En fordel ved å justere dybdeskalaen, kontra å kjøre manuell modus, er at ekkoloddet beholder bunnkontakten. Du ser med andre ord hele tiden hva totaldybden er. Dette igjen gjør også at man kan fortsette å logge data for å lage dybdekart med, samtidig som man får god oppløsning. Det beste av to verdener her altså.

De to bildene under er tatt rett etter hverandre. På det første ser vi hele vannsøylen, inkludert et tykt belte med agnfisk som står på cirka 20 til 50 meters dyp i frivannet (pelagisk).

Hele vannsøylen
Ved å sette dybdeskalaen manuelt til 20-52 meter, bedrer den relative oppløsningen seg betydelig, og vi ser enkeltfiskene i beltet med agnfisk.

Agnfisk med manuel dybdeskala
Ved pelagisk fiske er det altså fornuftig å endre på dybdeskalaen så man ser mer av det som er interessant, og mindre av alt annet.

Jeg fikk også noen solide returekko på skikkelig dypt vann i dag. Bildet under viser noe jeg antar må være fisk på nesten 100 meters dyp.

Dypt utslag zoomet inn
 Under ser du det samme bildet men zoomet ut. Masse agnfisk på cirka 30 til 50 meters dyp, og så "noe" nede mot bunnen.

Dypt utslag zoomet ut
 Jeg så et tilsvarende fenom noe senere også, her zoomet ut over enda større dybde.


Når jeg zoomer inn ser dette mer ut som en enkeltfisk.

Enkeltfisk med 7 ganger zoom
Fra bruk av dybdeskala og zoom, beveger vi oss innom bruk av støyfilter.
De to bildene under er tatt med bare et sekunds mellomrom. Det øverste er med overflatefilteret av, det under er med overflatefilteret på det laveste nivået. Når jeg troller har jeg ofte overflatefilteret på dette nivået. Det fjerner støy helt øverst i ekkoloddbildet, uten at det nødvendigvis tar bort returekko som er store nok til å være interessante å se. Se for eksempel på de små utslagene rundt 5-tallet til høyre på skjermen.

Overflatefilter helt av.
Generelt sett bør støyfilter brukes med forsiktighet. Det er alltid bedre å kurere sykdommen som skaper støyen, enn å bruke støyfilteret til å fjerne symptomet. Støyen kan nemlig være et symptom på et annet problem enn selve ekkoloddet, men i dette tilfellet er det rett og slett luftbobler.
Overflatefilter på "Lav"
 
Alt i alt en strålende ettermiddag og kveld på Tyrifjorden. Jeg var i bilen klokken 21.55.

Solnedgang Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar