Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 27. april 2015

SonarServer - mer WIFI

Det begynner etterhvert å bli mange alternativer for trådløs kommunikasjon mellom ymse dingser i båten. Felles for mange av de er at de krever at du har relativt dyr elektronikk i båten fra før. Her er en variant som du kan bruke med både enklere, eldre og billigere kombienheter.

SonarServer er ment å bruke mot Navionics sin app til IOS (Apple) og Android app for mobiltelefon og nettbrett. 

(foto; sonarserver.com)

Boksen omdanner NMEA0183 fra ledning til et trådløst signal som du igjen kan bruke mot nettbrett eller smarttelefon (eller begge deler samtidig). I bruk med Navionics Boating vil dette gi to fordeler:
- Båtens posisjon i kartbildet i appen baseres på posisjonsdata fra båtens GPS, ikke fra GPSen i nettbrettet/ smarttelefonen. Dette vil ofte gi mye sikrere posisjon.
- Posisjon sammen med dybde gir mulighet for å bruke Navionics SonarCharts Live.

Live-funksjonen har jeg testet og skrevet om to ganger tidligere, trenger du en oppfriskning kan du lese om testen i saltvann HER, og testen i ferskvann HER. I mine tester har jeg brukt Lowrance og Simrad kombienheter sammen med modulen GoFree WIFI. Dette er relativt nytt og kostbart utstyr, og ikke alle kan eller vil bruke såpass mye penger. Interessen for kartlegging er dog stigende, og SonarServer gjør altså noe med kostnadsspørsmålet.

Utstyret jeg nevnte over baserer sin WIFI på ethernet, men har også NMEA-data. Her er det et markant skille mot SonarServer, som baserer seg på NMEA-data til å begynne med. Du vil altså ikke kunne speile eller styre ekkoloddskjermen med SonarServer, slik du kan med feks GoFree WIFI.

Selve boksen koster 140 EUR, altså rundt 1.270,- norske kroner. (Porto, MVA og fortollingsgebyr kommer i tillegg, så forvent en pris nærmere 2.000,- innen den er i en norsk butikk eller i postkassen din.) SonarServer er dermed marginalt billigere enn for eksempel GoFree WIFI modulen til Lowrance/ Simrad.

Det som ikke er videre godt forklart, er om SonarServer også kan brukes til andre ting enn Navionics sin app. I prinsippet bør dette kunne brukes mot det meste av kartapper på mobile dingser, og tilsvarende på PC. Men her må det nok litt utvikling til, antallet apper og programmer som faktisk er i stand til å ta i mot NMEA-data trådløst er ikke enormt, men det er helt klart stigende. Fremtiden er trådløs.

Hvis du ikke synes NMEA0183 er noe gøy, eller har en såpass ny kombienhet i båten at den har NMEA2000, har Digital Yachts et alternativ som omdanner NMEA2000-data til WIFI.

(foto; digitalyaxhtamerica.com)

NavLink kan brukes mot PC-programmer som OpenCPN, og dette gjør den ganske så versatil for båter hvor man har en PC eller Mac ombord. Denne varianten er utvilsomt noe mer fremtidsrettet, og den er dessuten ikke spesielt rettet inn mot Navionics sin app. Den koster 550,- USD så innen du har den i postkassen ryker du fort på 5.500,- med MVA og porto. Den er altså et vesentlig dyrere alternativ. Versatilitet og fremtidsutsikter koster tydeligvis penger...
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar