Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

tirsdag 9. desember 2014

Lowrance og Motorguide PinPoint Kit

Denne har det vært snakket om i et års tid... Nå er softwareoppdateringen til Lowrance HDS sluppet, og selve hardvaren man trenger for å koble opp er på vei fra fabrikken. 

Det jeg snakker om er altså muligheten for å koble en Motorguide Xi5 frontmontert elmotor til en Lowrance HDS. Denne koblingen innebærer at du kan styre elmotoren fra din HDS, og i praksis få en autopilot ut av elmotoren. Eksempler på funksjoner som kan styres fra HDSen er SpotLock (ankringsfunksjon), Jog (stegvis forflytning i en gitt retning), Go To (sett et waypoint på HDSen og elmotoren tar deg dit) og Route (legg opp en rute på HDSen som elmotoren følger). Dette er delvis funksjoner du allerede har med fjernkontrollen, men Go To og Route er naturligvis kun noe du kan få til med denne tilkoblingen.

Tilkoblingen, eller "Gateway" som det kalles på ny norsk, ser slik ut:

foto; www.motorguide.com

Hele systemet er basert på NMEA2000, et nettverk som kanskje får det til å ringe noen bjeller under topplokket hvis du leser litt av det jeg skriver. NMEA2000 er et standardisert marint nettverk, som kan brukes til mange ting i en båt. For å starte et slikt nettverk må du først ha et NMEA Starter Kit, som består av strømtilkoblingen som driver nettverket og resten av det du trenger for å sette opp ett nettverk for din Lowrance HDS. Andre ting som kan kobles til et slikt nettverk er Point-1, ekstern GPS-antenne og elektronisk kompass, Link-8. VHF med AIS-mottager og ikke minst så kan man få inn motordata fra påhengeren sin på HDS med NMEA-2000.


NMEA2000 Starter Kit

Slik ser tilkoblingen ut:

foto; www.motorguide.com

Med NMEA2000-nettverket på plass, plugger du altså inn Xi5 i den ene enden av Gateway-kabelen, og den andre enden plugger du inn på NMEA2000 kabelen fra ditt Starter Kit. HDSen kobles til på den samme måten. Med alt slått på, kjører du oppdateringen for Xi5 som jeg skrev om HER, og så er du klar.


2 kommentarer:

  1. Vurderer du å koble en Motorguide Xi5 frontmontert elmotor til en av dine HDS'er? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skulle jeg gjerne gjort Kjetil, men det har jeg ikke penger til. :) Jeg måtte i så tilfelle gjort om på pulpiten (sveiset om), monterte en slags baseplate for Xi5 på fordekket og tatt det derfra. Dessuten er båten min såpass tung og vindutsatt at jeg minst måtte hatt 24V utgaven og da begynner ting å koste litt for mye penger pt. Men til vertikalfisket etter røye hadde den vært helt genial...

      Slett