Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

søndag 14. desember 2014

Lowrance HDS Gen 3 - mer rykter

Jeg har tidligere skrevet om andre rykter rundt neste generasjon av Lowrance sin populære HDS-serie.

Denne gangen anser jeg ryktene for å være rimelig pålitelige, ettersom de kommer fra en fransk butikk som rett og slett har lagt ut sin 2015-katalog på nett, inkludert HDS Gen 3.

Lowrance HDS Gen 3

I følge franskmennene vil HDS Gen 2 Touch leve videre, mens HDS Gen 2 (den med bare knapper, dvs de jeg bruker) går ut. HDS Gen 3 blir en crosstouch-serie, i likhet med Simrad NSS Evo2 som jeg har brukt i noen uker og som du har sett "live" her på bloggen. Crosstouch betyr at enheten både har de nødvendige knappene og berøringsskjerm, som i praksis gir det beste av begge verdener og er noe jeg liker svært godt med NSS Evo2. Crosstouch ser jeg på som et klart fremskritt, at 4:3-skjermformatet forsvinner blir et savn.


Lowrance HDS 7 Gen 3


Gen 3 kommer i de "vanlige" skjermstørrelsene vi kjenner fra Touch-serien, og tilhørende oppløsning. Det vil si 800x480 på 7", samme på 9" og 1280x800 på 12" (som egentlig er litt over 12" men skitt au). Oversatt fra tall, betyr det at 12" fortsatt er best, 7" er helt ok og 9" fremstår som en 7" for svaksynte. Lowrance følger konkurrentene på oppløsning på 9", men her kommer det altså et lite trekk fra meg for 9" hadde fortjent bedre oppløsning enn dette. 9" er egentlig en meget bra størrelse i de fleste mindre sportsfiskebåter, så jeg hadde helst sett at bransjen la seg på en standard med bedre oppløsning på den størrelsen. Som den oppløsnings-fantasten jeg er, hadde jeg heller kjøpt to 7" enn en 9" slik det ser ut i dag. For en som primært bruker 2D-ekkolodd vil 12" være klart best pga oppløsning kombinert med skjermens høyde.


Lowrance HDS 12 Gen 3


Den interne GPS-antennen er 10 Hz, akkurat som på NSS Evo2 og som den eksterne antennen og kompasset Point-1. Helt klart et pluss, og endelig er den interne GPS-antennen til Lowrance på samme nivå som Garmin sin GPSMAP i xs- og xsv-modellene. Mer enn 10 Hz tviler jeg på at vi kommer til å se hos noen i 2015, i hvertfall før båter som gjør mer enn 100 km/t blir allemannseie. (Noe jeg håper ikke blir med det første.) 

På nettverkssiden fortsetter HDS å være best i klassen, og nå med integrert WIFI hvis vi skal stole på spesifikasjonene over. (Merk at dette ikke er bekreftet fra Lowrance.) GoFree-WIFI som jeg har som modul er nå altså innebygget i Gen 3. Med Navicos lansering av GoFree Shop, kan det komme mye spennende ut av WIFI etterhvert, samt at det har en merverdi også uten tilkobling til Internett. Jeg er i hvertfall blitt glad i min GoFree og muligheten til å ta med meg skjermbildet på min IPad uansett hvor jeg er i båten. Nytt for Gen 3 er Blåtann (Bluetooth), som jeg antar vil kunne brukes for å dele enklere datastrømmer med, slik som fart, posisjon, temperatur og liknende. Kanskje ser vi her starten på slutten for et visst musikkanlegg? Siden Garmin har kjøpt opp selskapet bak dagens Fusion-stereoanlegg, er det ikke helt unaturlig å tro at Navico (som eier Lowrance og Simrad) vil komme med en alternativ løsning her på sikt, og blåtann integrert i enhetene er et glimmrende sted å starte siden det fungerer fint for å streame musikk via en smarttelefon eller andre kilder. Vi vil muligens også se fremtidig integrasjon mot smartklokker og ymse apper på smarttelefoner og nettbrett her.

Alle HDS Gen 3 kommer med to minnekortporter, også på 7". Dette er kjempebra for en kartnerd som meg, som nå kan feks ha Navionics i den ene og Insight Genesis eller egenprodusert kart i den andre minnekortporten. Også dette har nok sammenheng med GoFree-Shop, nøyaktig hvilken sammenheng får jeg komme tilbake til etterhvert som jeg vet mer om det selv. Skal vi trekke litt, så er Micro SD langt fra min favoritt så jeg hadde gjerne sett vanlig SD-kort her i steden. Som med oppløsningen på 9" er Micro SD blitt en slags bransjestandard, ulempen med de er at de er små og fiklete i bruk, samt at kontaktflaten på så små minnekort er utsatt for støv og korrosjon. Bytter du om på minnekortene dine er altså en minnekortholder noe som bør stå på handlelisten.

På ekkoloddsiden er fortsatt HDS best i sin prisklasse, med meget godt tradisjonelt ekkolodd, StructureScan og nå også innebygget enkeltbånds CHIRP. Jeg regner her med at HDS Gen 3 vil ligge litt under Simrad NSS Evo2 prismessig, slik de har gjort historisk. HDS Gen 3 kombinert med en CHIRP-ekkoloddgiver fra Airmar og Lowrance LSS-2 giveren for StructureScan vil trolig fortsatt dominere for de som legger mest vekt på selve ekkoloddet, trass i Garmins ellers imponerende innsats.

HDS Gen 3 er altså en Simrad NSS Evo2, med Lowrance interface og tilpasning til Lowrance autopilot. Alt i alt vel blåst fra Lowrance så langt, så får vi se hva som kommer av detaljer når Gen 3 blir helt offesiell.
 
PS - det er nyheter på gang i Elite-serien også. Mer om det litt senere. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar