Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

søndag 12. oktober 2014

Drøbak med Oslomarka JFF

Variasjon er for meg et positivt ladet ord, og denne fisketuren skulle bli variert i forhold til hva jeg pleier å fiske etter. Dessuten var planen å sveipe innom flere teknikker og arter på en og samme tur. Noen stor artsjeger er jeg ikke, men innimellom er det gøy å gjøre ting man ikke kan!

Dagene før tur ble som vanlig brukt til rekognosering og ymse forberedelser. En av tingene jeg holder et øye med før tur, er YR, og det kan være nesten like spennende som turen i seg selv. Hver dag er en ny luke i YRs rulett. Det så bra ut til å begynne med, lite vind og nesten ikke nedbør, men nærmere avreise ble det både litt mer vind og ikke minst mye mer nedbør i YR sitt varsel. Regnvær er forsåvidt ikke noe problem i seg selv, særlig ikke med kabinbåt hvor man kan sette seg i ly under det værste høljregnet, og med en leid hytte i tillegg hvor man kan tørke klær under kveld og natt er ikke regn egentlig noe problem. Bedre med litt regn og lite vind, enn sol og kuling. Særlig yttersiden av Drøbak er værutsatt, og det skal ikke mye vind til før det blir skikkelig utrivelig utpå der. Men det får da være måte på med ferskvann på en saltvannstur også...

Google er min faste følgesvenn under rekognoseringsfasen, endel av det jeg fant finner du nederst i denne artikkelen. Siden jeg ikke er vant med endel av fiskeformene jeg antok at vi skulle innom, ble det en hel del googling og nettstudier ukene før avreise. Spesielt Pure Fishing sine bloggere og nettsidene til Oslo Havfiskeklubb hadde mye bra lesestoff, både om Drøbak og om lettere havfiske generelt. 

En handletur måtte også til, hos XXL i Sandvika ble blandt annet disse mine:

Diverse sandeels - forøvrig fikk jeg ikke noe på de.

Avlange torpedoformede jigger synker fort, og håpet var at disse kunne gi meg lyr og sei, både inne ved land og pelagisk. Statisk agnfiske er ikke helt min greie, men diverse dingser til å knyte opp paternoster- og slepetackler ble det også, sammen med en haug pæresøkker fra 60g og oppover. (Lettere søker hadde jeg fra før.) Min datters lager av fargede plastperler ble ranet, og diverse tackler så etterhvert dagens lys.

Avreisen mot Drøbak fredag kveld ble sen. Familielogistikken krever sitt, og det er ikke alltid fars ønske om tidlig avreise kan etterkommes. Jeg har ingen grunn til å klage på noe som helst, jentene mine er nesten merkverdig tålmodige med fars tidvis altoverskyggende interesse. Men det ble uansett mørkt før Frøken Evada kom seg på veien, og innen vi kom frem til hytta var enhver form for fisking utelukket. En hyggelig prat med øvrige deltagere rundt bålpannen fristet langt mer, en pils eller tre var ikke helt feil det heller.

Lørdag morgen startet med strålende vær og blikk stille.


Frøken Evada fikk seg en riktig fin fortøyningsplassHytta på Bergholmen
Utsikt sydover

Eivind og jeg fikk i oppdrag å skaffe sild før resten av gjengen skulle i båtene. På vegne av foreningen hadde Carl kjøpt inn og lagt ut 8 hummerteiner. Før disse skulle sjekkes, skulle altså Eivind og jeg skaffe nytt teineagn, og som sagt så gjort. Vi la oss til på en plass det visstnok pleide å være mye sild, noe ekkoloddet så ut til å bekrefte, og slapp ned hver vår sabikihekle. Silda var der den, og det var også makrellen. Etter å ha tauet opp en passelig mengde sild og noen makrell kjørte vi tilbake til de andre, og så kjørte alle våre tre båter i samlet flokk rundt for å sjekke teinene. 

Jeg hadde omtrent 0 tro på at det skulle være hummer i teinene, men der tok jeg skikkelig feil. To av teinene holdt hver sin hummer. Dessverre var den ene en hunn med rogn, og den andre var en centimeter for kort. Begge fikk friheten tilbake, men det var veldig morsomt å se at hummeren var tilstede.

Rognhummer før retur


Liten tass før retur


Etter teinesjekken splittet båtene lag. Jan Petter og Trond var matroser hos meg på frøken Evada, noe som passet glimmrende siden gutta tydeligvis var lokalkjente i Drøbak. Vi testet diverse plasser i løpet av dagen, dessverre uten det helt store resultatet. Gutta dro opp to hvitting og to sei hvis jeg husker riktig, mens jeg presterte å taue opp en krepseteine fra rundt 70 meters dyp. Teina var av typen "god gammel årgang" og endte sine dager i en nærliggende søppelkontainer.

Mølla i strålende vær

Vi ga oss i 17-tiden, i det noen svært mørke skyer begynte å slippe innholdet sitt. Innen vi kom tilbake til hytta bøttet det ned, men der hadde allerede noen snarrådige sjeler fyrt opp bålpannen og spent en presenning over både bål og uteplass så da ble det riktig trivelig. Carl disket opp med entrecote til middag, og mens det høljet ned utenfor var stemningen god og diverse røverhistorier satt løst. 


God stemning rundt middagsbordet

Søndagen startet som lørdagen sluttet, nemlig med vann i mengder. 

Grått og vått

Mens noen stekte egg og bacon rigget jeg båt, så når frokosten var fortært og hytta tømt og vasket bar det ut på bøljan blå. Regnværet hadde slått ned tempoet et hakk eller tre, så bøttregnet var erstattet med en jevn sildring. Sildringen ga seg etterhvert, og da ble det faktisk noen fisk også.

Torsk

Tyngre, og forsøk på utras!Skikkelig stangbøy


Sei på 1,9 kg

Gutta fikk stå for fiskingen, i strømmen inne i Drøbak brukte jeg sekshesteren for å holde båten i et kontrollert drift rundt 0,2-0,4 knop så fisket skulle bli effektivt.

Sypike


Torsk

Vi ga oss i 15-tiden.

En ting jeg virkelig fikk testet på denne turen var Navionics sin app for IPad. Denne er tilgjengelig via AppStore for diverse I-dingser, men finnes også for andre merker av nettbrett og smarttelefoner. Jeg har kjøpt appen, og tillegget som gir SonarCharts med oppdateringer. Denne er meget bra, og anbefales absolutt som et tillegg til en "ekte" kartplotter. 

Slik ser Drøbak ut uten SonarCharts:

Uten SonarChartsMen det er når man trykker på det lyseblå symbolet nederst i venstre hjørnet at det blir virkelig spennende:

Med SonarCharts


Fiskeplassene formelig spretter frem. Vi fortsetter med en nærmere kikk på Mølla, dvs dypområdet på ca 100 meter rett syd for Oscarsborg Festning:

Mølla og 30-meteren


Kartet har også informasjon utover dybder. Delvis informasjon lagt inn av Navionics og delvis informasjon lagt inn av brukerne. Ved å trykke på det man vil vite mer om kommer det opp et spørsmålstegn.

Spørsmålstegn gir svar


Trykker man på spørsmålstegnet kommer det opp en boks med informasjon om punktet, i dette tilfellet navnet på det grunnområdet jeg har trykket på.

Informasjons pop-up


En annen kjekk sak er målepunkter for tidevann, tilfeldigvis er det en slik i Drøbak merket med et "halvfullt" symbol på bildet under.

Tidevannsmålepunkt

Ved å klikke på den kan man få opp informasjon om tidevann og soloppgang fra nå og noen dager frem i tid.

Grafisk tidevannstabell


Nyttige linker
Asgeirs blogg
Navionics webapp
Oslomarka JFF
Oslo Havfiskeklubb tipser om plasser.
Knyte opphengsløkke:
Og mens vi uansett er i Drøbak, besøk akvariet der.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar