Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 17. september 2014

Insight Genesis vs Navionics Sonar Charts

Jeg får til stadig spørsmål om hva som er best av Navionics og Insight Genesis. Her ser vi et praktisk eksempel på forskjellen.


Jeg har tidligere gått igjennom hvordan du bruker Insight Genesis. Den gjennomgangen finner du på norsk HER og på engelsk HER. Insight Genesis fungerer i Norge KUN FOR FERSKVANN grunnet et lettere idiotisk forbud mot å logge data i saltvann. Dette er det Forsvaret som har bestemt, de er redde for at gode kart skal gjøre det vanskeligere å forsvare Norge i en krig siden vi da vil miste fordelen ved vår lokalkunnskap. Årsaken til at jeg ser på dette som lettere idiotisk er selvfølgelig at utstyret for å lage ekstremt detaljerte kart er lett tilgjengelig, så hvis en skummel fremmed makt skulle ønske å skaffe seg slike data er alt de trenger en jolle med en Lowrance Elite 4 HDI til noen få tusenlapper og så er resten bare et spørsmål om tid.

Jeg sammenlikner derfor IG og Navionics i ferskvann, siden det er der det er grunnlag for sammenlikning i Norge (og Sverige.) I saltvann er det fortsatt Navionics som er det beste alternativet for de fleste, med Garmin og Jeppesen som alternativer.

Insight Genesis består av to deler. En privat del hvor du ser på dine egne data og kart laget med disse. Så er det en del kalt Social Map hvor du kan se kart basert på data fra alle brukere av Insight Genesis, forutsatt at de har lastet opp sine data uten å huke av for "Private". Huker de av på "Private" ved opplasting, blir ikke dataene brukt i Social Map, eller noe annet for den saks skyld.

Via Navionics sin glimmrende webapp kan du selv se hvordan deres kart ser ut for ditt område. Så vidt meg bekjent er Navionics den eneste kartleverandøren som lar deg få en slik forhåndskikk på kartene før du kjøper, og de skal virkelig ha skryt for dette. Med webappen kan du enkelt se på kartene, og klikke på de ulike kartproduktene for å se hva de gir av forskjeller på kartene. På bildene under har jeg brukt skjermbilder fra denne webappen som eksempler, siden min egen Navionicsbrikke ikke er helt oppdtatert.

Vi ser på Tyrifjorden, nærmere bestemt sydsiden av Utøya. Vi begynner med Navionics (SonarCharts) og så Insight Genesis basert på mine loggfiler.

Utøya zoomet ut

Sydsiden av Utøya
Bildene over er altså fra Navionics sin webapp. Bildene under er fra min Lowrance HDS 5 Gen 2 med mitt Insight Genesis kart for Tyrifjorden.

Utøya zoomet ut

Sydsiden av Utøya zoomet litt mer inn

Sydsiden av Utøya zoomet helt inn

Det er unektelig en betydelig forskjell på disse kartene. Det er både mer konturer på kartet fra IG, og ikke minst er de MER KORREKTE siden datagrunnlaget er langt bedre. Grunntungen syd for Utøya går mye lengre ut, og er mye spissere enn Navionics kan tyde på. Sannsynligvis hadde kartet til Navionics vært like bra, hvis de hadde hatt den samme mengden med enkeltpunkter i grunnlagsdataene for sitt kart. Men det har det altså ikke.

En slik sammenlikning skal tas med en klype salt. Kartet fra IG må nødvendigvis ha data i seg for å bli bra, og det er ikke data i Social Map for alle vann i Norge. Noen steder vil derfor Navionics sine kart være bedre enn IG, og omvendt. Fordelen med begge to er at du kan laste opp data for å forbedre kartene. Spørsmålet er egentlig om du er villig til å betale 2000-3000 i "startavgift" for Navionics sin kartbrikke, for den årlige kostnaden ved Navionics update og Insight Genesis er omtrent lik. For den "startavgiften" får du det du ser i webappen, om den er verdt det kan nesten bare DU avgjøre.

Kartene fra dybdekart.no har jeg helt bevisst hoppet bukk over i denne sammenlikningen. Årsaken er at dybdekart.no ikke er en kommersiell aktør, men drives på frivillig basis og det er derfor litt urettferdig å sammenlikne med de store gutta. Men du kan sammenlikne kartet for Steinsfjorden eller hvorfor ikke Haukelandsvannet med Navionics sin webapp og se selv....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar