Gå til hovedinnhold

Steinsfjorden 21.05.14 - logging av data og litt elektrikerarbeid

Etter en periode på cirka et halvt år, begynner undertegnede å se lyset i enden av jobbtunnellen. Egentlig er det perfekt for en sportsfisker å jobbe mye om vinteren, så kan man heller jobbe mer normalt (og muligens avspassere litt) i sommerhalvåret. Alle jobber burde vært slik. :)

En konsekvens av at det letner på jobben, er at jeg kan koste på meg å dra litt tidligere fra jobben i ny og ne, og i går var en slik dag. Avreise fra Bjørvika 15.00 med en bil som allerede hadde det nødvendigste i bagasjerommet. Planen for kvelden var først og fremst å logge data til dybdekartet for Steinsfjorden. I hele vinter har jeg irritert meg over at det kartet "bare" dekket 80% av Steinsfjorden, og med et par timers logging var de nødvendige dataene på plass. Du kan se resultatet på dybdekart.no, og i den kommende oppgraderingen av Navicos karttjeneste Insight Genesis. For dybdekart.no er kartet helt åpent for alle, og du finner det HER.

Sporloggen på HDS 8 tyder på at det skal bli bra kart av dette


Våren er en perfekt tid for å logge data. Ofte er vannstanden ganske høy, så man får kjørt båten på steder man ikke kommer til ellers, og vasspesten har ikke blitt plagsom enda. Dataene fra loggingen må riktignok justeres for den unormalt høye vannstanden, men det er en smal sak i både programvaren bak dybdekart.no og Insight Genesis. Nå gjenstår "bare" resten av Tyrifjorden....

Neste punkt på kveldens agenda var montering av Lowrance SonarHub. (Kan også brukes på Simrad) Poenget med denne modulen er å få CHIRP-ekkolodd på mine Lowrance HDS, men den har også StructureScan innebygget, så med en LSS-1 eller LSS-2 giver tilkoblet kan den også gi DownScan og SideScan. Riktignok kan den ikke gi CHIRP og StructureScan samtidig, så jeg har en ren StructureScan-modul i tillegg med min LSS-1 giver tilkoblet.

Lowrance SonarHub med tilbehør

I pakken lå alt jeg trengte, bortsett fra giveren (mer om det siden). Selve modulen, strømkabelen, ethernetkabel og en pose med skruer, 3A sikring, sikringsholder etc. Jeg har et BlueSea sikringspanel jeg kobler alt leketøyet mitt til, så sikringsholderen har jeg altså ikke behov for, og siden jeg tar med både skjermer og moduler hjem hver gang har jeg ikke skrudd den fast men har den i et passende hulrom ved siden av konsollen.

Under ser du et bilde av tre ekkoloddmoduler. Lengst til venstre er SonarHub, så StructureScan HD og lengst til høyre forrige generasjon StructureScan. Felles for alle tre er at de altså skal kobles med ethernet til en Lowrance HDS, og de har tre ethernetporter (de gule) slik at de uten problemer kan kobles til tre skjermer (HDSer) på en gang. Alle modulene kan derfor også fungere som såkalt nettverkshub, altså som knutepunkt i ethernet-systemet ombord.


SonarHub, StructureScan HD og StructureScan



Rent og ryddig med alle ethernetporter på samme side av modulene:

Ethernettporter så langt øyet kan se

I den andre enden er det forskjell mellom StructureScan-modulene og SonarHuben, siden SonarHuben BÅDE kan ta en StructureScan-giver (LSS-1 eller LSS-2) OG en tradisjonell ekkoloddgiver/ CHIRP-ekkoloddgiver.


Porter for diverse givere og strøm

Fra før av har jeg hatt første generasjon av StructureScan i Evadaen, dvs LSS-1. Jeg har vært veldig fornøyd med dette, men i vinter snublet jeg tilfeldigvis over et tilbud om å kjøpe en brukt StructureScan HD modul til noe i nærheten av røverpris. Jeg fortsetter å bruke LSS-1 giveren min, men har altså byttet ut modulen. Det jeg fikk gjennomført av testing i går, tyder på at den nye modulen er bedre på 455 kHz, mens den gamle faktisk er vel så bra på 800 kHz. Forskjellen er dog marginal. Så har du en gammel modul, behøver du ikke å løpe til butikken for å skifte den ut. :)
 
Jeg ønsker å både ha en StructureScan-modul og en SonarHub-modul siden det vil gjøre at jeg kan bruke både CHIRP og StructureScan samtidig. For mange vil dette være ganske så unødvendig luksus, de vil klare seg veldig bra med bare SonarHub-modulen. Årsaken er at du primært vil bruke CHIRP på dypere vann, og så kjøre med tradisjonelt pulsekkolodd og StructureScan inne på grunt vann. Rent praktisk er de to modulene koblet sammen med en ethernetkabel, og så er hver modul koblet med ethernet til hver sin HDS. Da kan jeg kjøre med det meste av kombinasjoner, det eneste som ikke er mulig er å kjøre med to forskjellige CHIRP-frekvensbånd samtidig, siden SonarHub kun støtter et frekvensbånd av gangen (Enten Low, Medium eller High, ikke to samtidig.) Skal man kjøre med to frekvensbånd, er alternativet en modul som heter BSM-2, og givere som kan takle to frekvensbånd slik som Airmar B275. Da er vi dog oppe i en helt annen prisklasse enn den jeg normalt opererer i.
 
Som jeg ymtet frempå om lengre opp, er givervalget til SonarHub verdt noen linjer med tekst. Sonarhub markedsføres både som modulen alene, og i pakkeløsninger med forskjellige givere.  SonarHub er en drøy tusenlapp dyrere enn StructureScan HD modulen, men da får du altså muligheten til CHIRP for den tusenlappen. Veil pris i Norge i parantes.
 
  • SonarHub (6.750,-)
  • SonarHub med Airmar TM150M (8.600,-)
  • SonarHub med LSS-2 (8.600,-)
  • SonarHub med både TM150M og LSS-2 (11.075,-)
  • SonarHub med SpotLight Scan giver
 
Airmar TM150M er en relativt rimelig CHIRP-giver for aktermontering, for gjennomgående montering heter den B150M. Utfordringen har vært å få tak i denne giveren med den blå Lowrancekontakten på, og denne varianten er fortsatt ikke tilgjengelig. De som ikke har den blå kontakten skal ikke brukes med SonarHub, de har ulikt frekvensbånd og resistanse og vil ikke fungere. Det siste jeg hørte tyder på at vi først kan få gleden av denne giveren over sommeren, derfor endret jeg min ordre fra "SonarHub med TM150M" til bare "SonarHub" nå. SonarHuben kan nemlig brukes sammen med et stort utvalg av givere, inkludert de vanlige Lowrance-giverne.
 
Lowrance 83/200/455/800 HDI giver
 
 
Man vil da ikke få så bredt frekvensspekter som med en "ekte" CHIRP-giver, men rapporter på nett tyder på at det uansett er en merkbar forskjell og at man kan få forbausende gode resultater med de to HDI-giverne som normalt følger Elite HDI serien til Lowrance. Siden jeg har et par slike givere liggende, kommer jeg derfor til å teste SonarHuben med disse. (Jeg har allerede en Airmar P66 på båten, men kveldens testing av den med SonarHub var ikke oppløftende. Dette var dog ventet, P66 er ikke anbefalt brukt med SonarHub i CHIRP-modus)
 
Aller helst vil jeg ha en gjennomgående CHIRP-giver, jeg ser at Vidar i Team Scuirus kan vise til ekstremt gode resultater med en Airmar B175W. Denne giveren finnes ikke med blå Lowrancekontakt (enda) så den må kobles med en pigtal, dvs en kontakt med løse ledninger, for å brukes. Foreløpig har jeg rett og slett ikke råd til en slik giver, så forhåpentligvis kommer den med riktig kontakt innen det blir aktuelt å kjøpe en. Sannsynligvis bare ren ønsketekning fra min side, men det er da lov å håpe? (Samtidig må jeg over en mental barriere, for gjenngomgående giver forutsetter at man lager et aldri så lite hull i skroget.)

Under loggingen av data til dybdekart, tok jeg endel bilder til en kommende artikkel om nettopp StructureScan. Tanken er å forklare litt hva teknikken er og gjør, og hva den kan brukes til med diverse praktiske eksempler. Så får vi se om det ender opp med veiledning eller villedning. :D

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?