Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 5. mai 2014

Statistikk fra Trolling Master Bornholm

Hold deg fast, her kommer det både statistikk og synsing i en smell. ;)
 
Trolling Master Bornholm er en årlig trollingkonkurranse med utspring fra danske Bornholm i Østersjøen. Konkurransen har vært avholdt over flere år, med jevnt stigende popularitet og har de siste årene vært den største og mest prestisjetunge trollingkonkurransen i Skandinavia. Målet er laks og deltagerne er selvfølgelig underlagt strenge regler og det er et godt kontrollregime rundt konkurransen.
 
TMB ved dansk TV 2/ Bornholm har nettopp kommet ut med litt statistikk fra årets konkurranse som ble avsluttet i helgen. Denne er meget interessant, også for laksefiskere som foretrekker å stå på land. Laksefisket i Østersjøen og tilhørende elver er ganske forskjellig fra laksefisket her i Norge, ikke minst fordi at en betydelig del av fisken er satt ut enten i sin opprinnelseselv eller rett i Østersjøen. Men det som er interessant er å se på utviklingen, samt sammenlikne fangststatistikken med elvefisket. Det er ingen hemmelighet at undertegnede er mer enn bare litt skeptisk til endel purister som mener at laks kun skal fiskes på i elv, og at trolling er "industrifiske". Vær obs på at "deltagere" på plansjene er det samme som "båter", ikke antall personer. Antallet personer er langt høyere enn antall båter.
 
Den første plansjen viser utviklingen i antall deltagere og antall fisk som tas inn til veiing. Sannsynligvis krokes det flere fisk, konkurransen har minstemål som gjør at endel av fisken slippes ut. TMB har innført gradvis strengere regler for å begrense hvor mange laks som blir tatt opp, og stigningen i antallet innveide fisk i 2014 er derfor ikke i nærheten av økningen i antall deltagere. Det er med andre ord fult mulig å begrense uttaket av fisk, uten å begrense fiskemetoden eller antall stenger etc. I 2014 ble det totalt veid inn 1.554 laks.
 
 
Antall deltagere og fangede fisk
Neste plansje viser utviklingen i fiskens størrelse. Denne må sies å være ganske stabil, kanskje et tegn på at matfatet for laksen også er det?
Fiskens størrelse
Den siste plansjen er meget interessant og viser hvor mye tid det gjennomsnittlig tar for en båt å fange en laks for innveiing. I 2014 tok det 8 timer å få en laks for innveiing, mot over 35 timer i 2008! I 2014 ble det i gjennomsnitt tatt 4,7 laks per båt, dvs ca en laks per dag per båt. Bortsett fra at utviklingen er meget gledelig for alle som bryr seg om laksens ve og vel, viser den kanskje også at trollingfisket IKKE er spesielt mye mer effektivt enn stangfiske på et godt laksevald?
Antall timer per laks

Ta med i beregningen at de fleste båtene har to eller tre deltagere ombord så snakker vi altså om sammenlikningsbare forhold med elvefisket. Tre drevne fiskere på et godt laksevald får fort en laks per dag, så selv om en båt har ti stenger er det altså IKKE antall stenger som sier noe om effektiviteten. Husk på at de tre i elven fisker på et svært begrenset areal med vann, mens de samme i båten har et tilnærmet uendelig areal å fiske av. For undertegnede viser dette tydelig at trollingfisket ikke er en trussel mot noe som helst, men snarere er likestilt med annet fiske.

Jeg skal være litt forsiktig nå så jeg ikke bidrar til større kløft mellom trollingfiskeren og elvefiskeren, men kanskje man skal snu på flisa og frede laksen i elva for å bare fiske på den i sjøen? Det er pussig at man innefor jakt freder viltet på yngleplassen, mens man i sportfiske nettopp fisker på yngleplassen. (Dette er IKKE direkte overførbart til Norge pga helt andre vandringsmønstre hos vår laks og den i Østersjøen, jeg vil bare provosere litt.)


Statistikken er gjengitt med tillatelse fra Dansk TV2/Bornholm, synsingen står helt og holdent for min egen regning.

4 kommentarer:

 1. Flott skrevet. Kunne ikke vært mer enig !
  Hilsen en som troller og fisker i elv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg har et betydelig antall timer i elv selv, og det å kjenne at det strammer opp på slutten av driftet har absolutt sin helt egen spenning. :) Jeg er selvfølgelig ikke helt seriøs når jeg spør om laksen skal fredes i elv, jeg er bare sånn passe lei av at trolling ikke håndteres som annet sportsfiske. Spesielt er regelen om to stenger per båt i norsk saltvann en torn i øyet mitt.

   Slett
 2. Tack för en tydlig och riktig bild.Hoppas att ni danskar fortsätter att släppa tillbaka vildlax.Att ni fördömmer de som säljer sin fångst(vi är väl lustfiskare inte yrkesfiskare).Att ni påverkar era politiker att minska yrkesfisket efter lax .Att ni går med i organisationer som jobbar för att bevara östersjölaxen samt älvarna.Min förhoppning är att nästa år får bara odlad lax vägas in i TMB.1 lax/fiskare är en rimlig baglimit.Även om fisket i södra östersjön har blivit mycket bättre så finns det massor av vildlaxälvar i sverige som fortfarande har problem.Vi behöver all hjälp som vi kan få.Jag vill inte förbjuda trollingfisket.Men eftersom att ni inte kan se om en lax kommer ifrån ett starkt bestånd eller ett svagt bestånd när ni fångar laxen i havet så är min förhoppning att ni släpper tillbaka all vildlax.Detta ska givetvis även gälla i älvarna.Jesper Karlsson

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jesper, og takk for kommentaren din. Jeg er helt enig i at all vildlaks bør slippes tilbake Dog bør alle landene rundt Ø-sjøen se å bli enige om en fornuftig merking av settefisken. Hvor vanskelig kan det egentlig være? Jeg er også enig i baglimit, og aller helst en mulighet for å delta med C&R laks. TMB har helt klart en vei å gå, men jeg synes trenden blandt trollingfiskere er god og det blir stadig lengre mellom "slaktebildene" av x-antall laks i dunken på en sjeldent god dag. I feks V-sjøene bidrar trollerne sterkt til utsetting av fisk og press på politikere og byråkrater til laksens beste, så det bør være en selvfølge at man gjør det samme i Østersjøen.

   Slett