Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

søndag 6. april 2014

Takstativet er montert - og prøvekjørt litt

Føljetongen om takstativet til Evadaen går mot slutten, men mer om det lengre ned.

På lørdag kveld var jeg en tur på Tyrifjorden, delvis for å logge data og delvis for å teste en ny Lowrance Elite 4 HDI, som er en kombienhet fra Lowrance. Jeg kommer tilbake til Eliten etter at jeg har brukt den litt mer, men foreløpig ser den ut til å klare sammenlikningen med mine vesentlig dyrere HDSer bra.Kveldssteming på Tyrifjorden

Det ble ikke noe fisk på lørdagen, jeg så faktisk ikke fisk på ekkoloddet heller. Hvis du er i tvil om Tyrifjorden er dyp, så ser du beviset her.... (Vanligvis kjører jeg med zoom på 0-30 meter av vannsøylen når jeg troller, men innimellom er det litt artig å se hele vannsøylen og tenke på at man har nesten 300 meter med vann under seg.)

Dypt ja

På søndagen var det kosetur med familien, helt uten fiskeutstyr. Vi var fire voksne og to barn i Evadaen, og tøffet litt rundt i Steinsfjorden. Selvfølgelig fikk jeg angre på at vi ikke tok med fiskeutstyr, for denne dagen så jeg flere fine ekko på HDSen. Fisken stod stort sett på 8-15 meters dyp, i marebakken. Jeg så også enkelte store stimer med agnfisk, så våren har kommet litt lengre inne i Steinsfjorden enn i Tyrifjorden.

Blikk på Steinsfjorden
 

Steinsfjorden II

Det ble også fortært en bedre lunsj ombord. Her er det Cecilie (søsteren min), Erica (datteren min) og jeg som nyter medbrakte kulinariske gleder. På den siden av bordet hvor kameralinsen var, satt Camilla (min samboer) og Stian (min svoger). En veldig hyggelig tur, som dessuten gjorde sitt til at dybdekartet over Steinsfjorden fikk data fra tidligere ukjente områder, så det kartet begynner å nærme seg komplett. Kartet ligger selvfølgelig på Dybdekart.no og er åpent for alle:  http://www.dybdekart.no/Map/View/654
 
Lunsj ombord

Så var det det takstativet da. Jeg monterte det på lørdag, så kveldsturen den dagen gikk mye med på å teste stativet. Totalt sett er jeg veldig fornøyd, men den delen av stativet som planerboardspolene står på bør avstives mer etterhvert som tiden tillater det.  

Der ligger hun
 

 

 

 
Stativet ligger nedpå kabintaket på midten, siden taket buer seg med flere centimeter. Dette var en del av planen, og bidrar til stabiliteten. Men jeg må ha noe i mellom så det ikke blir gnissningsskader i glassfiberen. Foreløpig ligger det biter av en sykkelslange i mellom aluminiumsrørerne og taket. Jeg har brukt tilsvarende mellom planerboardspolene og stativet. Gummibitene fungerer riktig bra, men jeg skal se om jeg får festet de litt mer permanent.

 
En annen ting jeg har syslet litt med i det siste, er tanken på å bruke planerboardene som satellitter for å logge mer data til dybdekartene. Jeg har festet en Lowrance 83/200 giver til det ene planerboardet, og neste steg er en vanntett boks på planerboardet for å putte en Lowrance Elite 4 HDI og et LiPo-batteri oppi. Jeg testet ideen på lørdag, ved å koble giveren på planerboardet rett i ekkoloddet ombord. Resultatet fra testingen ble omtrent som ventet, dette kan fungere så lenge jeg kjører rett frem, men data fra svingene må slettes for da gjør vinkelen på planerboardet at giveren gir feil dybdevisning. Samtidig må det være blikk stille, eller i hvertfall mindre bølger enn det var på Tyrifjorden lørdag kveld.

På bildet under er også min rigg for å teste nye ekkoloddgivere, jeg fester denne til båtripa ved testing, så jeg slipper å borre nye hull i skroget bare for å teste en ekkoloddgiver. På stativet står giveren til Eliten, en 83/200/455/800 HDI giver som både gir vanlig 2D-ekkolodd og Downscan. (Jeg bruker forsåvidt det samme stativet til vertikalfiske og isfiske.). 


Giverstativ og forsøksprosjekt

En nærmere kikk på hvordan jeg har festet giveren på planerboardet. 


83/200 giver på planerboardkjøl

Jeg kommer som sagt tilbake til Elite 4 HDI, men i forbindelse med testingen av "planerboardlogging" ville jeg sjekke vekten:


Lowrance Elite 4 HDI på vekta


En anekdote: Jeg har hatt litt dårlig samvittighet for at jeg ikke har fått av piggene og på sommerskoene på Nissanen min. Men på vei over Sollihøgda lørdag ettermiddag, var den dårlige samvittigheten en saga blott. Full snøstorm. 


Sollihøgda. Brrrrrr.

2 kommentarer:

  1. Gamla typen sv liggunderlag med dubbelhäftande tejp på taket kan vara en bra ide?

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tipset KJ, men det blir for tykt. Så det blir nok sykkelslange, men kanskje dobbeltsidig tape på den? :)

      Slett