Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

torsdag 27. mars 2014

Lowrance med nye CHIRP-modeller i prisklasse medium

I dag kom det en aldri så liten nyhet fra Lowrance.

De har tatt deler av CHIRP-teknologien de bruker i sin SonarHub modul for toppmodellene i HDS-serien, og bygd inn i mellomklassemodellene Elite HDI.

Summa summarum brukes de samme ekkoloddgiverne som før, men enheten kan nå operere med hele TRE forskjellige ekkoloddfunksjoner avhengig av hva som passer best for deg:
  • - HDI/ DownScan med 455 eller 800 kHz, det vil si høyfrekvent ekkolodd som gir fotoliknende bilder av bunnstruktur som sunkne trær, stein og liknende.
  • - tradisjonelt ekkolodd med 83 og 200 kHz eller 50 og 200 kHz avhengig av giver.
  • - CHIRP innenfor tre frekvensområder avhengig av giver.

Man kan altså bruke de to tradisjonelle HDI-ekkoloddgiverne fra Lowrance til å få CHIRP. Dette gir riktignok ikke de samme vide frekvensområdene som de dyrere SonarHub- og BSM-2 modulene med tilhørende Airmar ekkoloddgivere, men en slags "babyCHIRP" som bruker de vanlige ekkoloddfrekvensene (50,83,200) som middelpunkter. (Ikke ulikt Raymarine Dragonfly)

Med de to forskjellige HDI-giverne vil derfor CHIRP-frekvensområdene bli:
  • 83/200/455/800 - High CHIRP basert på 200 kHz og medium CHIRP basert på 83 kHz.
  • 50/200/455/800 - High CHIRP basert på 200 kHz og low CHIRP basert på 50 kHz
Siden begge giverne har 200 kHz, vil bruksområdene for giverne bli som før, dvs 83/200 for typisk grunne innsjøer hvor man primært er ute etter fisk ned til 20-30 meter og 50/200 for saltvann og dype innsjøer hvor man jakter på røye og andre arter på dypet.

Hva betyr så dette i praksis?

Lowrance sier foreløpig ikke noe om hvor bredt frekvensspekteret rundt de tre kjernefrekvensene 50,83 og 200 kHz er. Vi snakker neppe om like store spekter som HDS-seriens SonarHub med spesifikke CHIRP-givere, men mer komprimerte frekvensspektre.

Hele poenget med CHIRP (Compressed High Intensity Radar Pulse) er at ekkoloddet sender ut på flere forskjellige frekvenser på en og samme tid, behandler returekkoet og så presenterer resultatet i ett skjermbilde. Som de fleste har oppdaget, gir for eksempel 50 kHz og 200 kHz ganske forskjellige resultater når man kjører de på delt skjerm på ekkoloddet. Begge frekvensene har sine fordeler og ulemper, men med CHIRP får man i teorien fordelen med alle frekvensene innenfor frekvensområdet til giveren, uten ulempene som følger med den enkelte frekvens. Derfor mener jeg bestemt at CHIRP er ekkoloddteknologien for fremtiden, og at det tradisjonelle puls-ekkoloddet de fleste av oss bruker i dag vil forsvinne innen få år. (Kanskje bortsett fra på de aller billigste modellene.) 

I dag ligger begrensningen i CHIRP-teknologien vel så mye i selve ekkoloddgiverne som i ekkoloddet. For å få full utnyttelse av teknologien må ekkoloddgiveren ha et kjeramiske element av en kvalitet som klarer å håndtere å sende og motta på mer enn en frekvens av gangen. Men dette betyr ikke at man må ha en ekkoloddgiver til 20.000,- for å få en fordel med CHIRP, det betyr bare at det fortsatt vil være forskjeller mellom prisklassene. Å "chirpe" med en en relativt enkel giver vil utvilsomt gi bedre resultat enn å ikke "chirpe" med den samme giveren....

Lowrance Elite 5 CHIRP

Lowrance Elite 7 CHIRPVideo om de nye modellene:
Ser du ikke videoen? Prøv DENNE linkenOversikt over Elite HDI modeller, med og uten CHIRP:
http://www.lowrance.com/en-US/Products/Elite/

Pressemelding fra Lowrance:
http://www.lowrance.com/en-US/News/Lowrance-Elite-Chirp/

Jeg gleder meg som en unge til å få SonarHub-modulen til mine egne Lowrance HDS, så jeg får begynt å teste teknologien i praksis. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar