Gå til hovedinnhold

Øyern 30.11.13



I dag var det på tide med en fisketur igjen, om ikke annet så for å teste at den nye 50/200-ekkoloddgiveren fungerte som planlagt. Gjeddejakten i Steins- og Tyrifjorden har ikke gått helt som ønsket i høst, så når Andreas sendte en melding på fjesboka og ymtet frempå med en søknad om matrosjobb, var valget om å legge dagen til Øyern ganske enkelt. Ikke bare er han Gullkrokenvinner, han ligger ann til å vinne NM i Sportsfiske og er i tillegg kjentmann i Øyern....

Jeg plukket opp Andreas 07.40, klar for tur.
Den som venter på noe godt...

Siden vi fisket på Andreas sine plasser i dag er jeg litt sparsom med geografiske opplysninger i denne rapporten. Men jeg røper nok ikke så mye når jeg sier at vi først kjørte til båtslippen ved Prestå. Denne slippen ligger i en beskyttet liten tarm av en vik, så vi regnet med at det ville ligge litt is der. Det viste seg fort at "litt" ikke var et dekkende uttrykk....


Andreas tester isen

Isen ved slipen var ca 10 cm tykk, så her kan du teste isborret hvis du vil starte isfiskesesongen. Vi snudde 180 grader og kjørte til slippen ved Flateby i steden. Der var det riktignok en solid iskant nederst på slippen, men det gikk ann å få ut Silveren. Vi rigget et snes eller så med stenger, og la kursen sørover til vi gikk klar av sand og mudderbankene.
Til å begynne med så det ut til å bli en kanondag værmessig. Det var blikk stille, og sola så ut til å bryte igjennom morgendisen mens vi trollet oss sørover i 1,5 knop. Vannet var bikkjekaldt hele veien nedover på vestsiden, 1,5-2 grader. Vi kjørte tilnærmet fullrigget i dag med planerboards og dyprigg, totalt 9 stenger ute.


Mens vi fortsatt trodde på sol
Tåka kommer rullende

Etterhvert kom det en solid tåkebanke sørfra, og i løpet av kort tid ble alt grått. Det var såvidt vi så planerboardsene til tider, jeg har aldri vært borti så tykk tåke i ferskvann før. Det er utrolig hvor dessorientert man blir i så tykk tåke, og på et tidspunkt holdt jeg på å snu båten 360 grader rundt. Jeg fulgte ikke med på kartplotteren, men satt og lekte med ekkoloddet og den nye giveren, i det Andreas skvetter til fordi planerboardlinen holder på å ta kvelertak på han. Kjapp oppretting og katastrofen ble avverget.

Rett etterpå kom vi inn over et område med litt mer agnfisk, og ganske raskt nappet det til.




Kaldt vann med mye agnfisk


Gjeddetass


Må ha et poseringsbilde også
Vi la oss til der vi hadde sett agnfisken og kastet og vertikalfisket litt. Bortsett fra et par små drag i diverse jigger ble det med den ene gjedda, så vi snudde og la kursen over til østsiden i steden.

På vei over gjorde jeg en aldri så liten generaltabbe. Vi hadde passert flere isflak underveis tidligere, og nå hadde vi kurs rett mot et større flak. Silveren har ingen problemer med å leke isbryter, så jeg kjørte rett på flaket i 2-3 knop, men glemte at dypriggen fortsatt var ute med loddet akkurat under vannskorpen. Baugen delte isflaket i to som en varm kniv, og den ene halvdelen smalt inn i riggwiren og dermed røyk wiren med et høyt smell. Et syvkiloslodd, snubberen og festet i enden på wiren sank selvfølgelig før noen av oss skjønte hva som hadde skjedd. Tusen kroner eller så rett til bunns.... 

Vel over lempet vi ut fjølene igjen og satte kursen nordover. Det var tydelig at det var vesentlig mer agnfisk på østsiden, og vannet var også varmere, opp til 3,1 grader. Jeg er virkelig fornøyd med den nye 50/200 giveren, særlig på 200 kHz gir den flotte returekko. Det var null problem å se enkeltfisk i de store stimene med agnfisk vi passerte over.

  

Litt varmere, og fortsatt masse agnfisk


Så smalt det.....




7510 g gjedde fordelt på 101 cm

Etter en passende mengde high fives og tilsvarende uttrykk for glede, snudde vi 180 grader rundt og kjørte over det samme området en gang til. Det begynte å mørkne, så dagens tilmålte fisketidskvote var i ferd med å ende opp i feil ende av timeglasset. Tanken på en lang kjøretur tilbake til båtslippen i mørke og tåke med isflak duppende rundt på alle kanter gjorde at vi ville gi oss før det ble skikkelig mørkt.

Rett etter at vi passerte punktet hvor Andreas fikk den siste gjedda, begynte vi å ta inn stengene. Omtrent samtidig som vi skal ta inn stangen med en Berkley på, napper den til og denne snipa hang på.

Dagens siste


Så var det straka vegen tilbake til slippen, og vi hadde akkurat fått båten på hengeren da mørket kom for alvor. 

Jeg logget selvfølgelig sonardata på hele turen, og selv om det ikke er i nærheten av å være nok data til å lage noe dybdekart over Øyern enda, så er det i hvertfall en start.

Takk for turen Andreas, ny båtrekord på gjedde er slettes ikke verst!

EDIT:
Andreas har skrevet rapport fra turen. Den kan leses på bloggen hans; http://artsfiske.blogspot.no/2013/12/gjeddefiske-pa-yeren.html









Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?