Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 28. august 2013

Nytt bryterpanel og 12V-uttak til Silveren

Noen godsaker fra epal er på vei i posten.

Jeg har lenge ønsket meg et 12V-uttak i Silveren for å lade diverse elektroniske dingser. Mobilen, nettplaten, kamera og til og med PC er blant strømslukerne som dukker opp i båten med jevne mellomrom. Det er heller ingenting som tyder på at min samling med dingser vil bli mindre, så lademulighet må til. Boys and their toys...

Blue Sea er ikke den billigste produsenten av båtutstyr, men definitivt en av de bedre. Etter diverse nettsøk, falt derfor valget på deres dual USB charger socket w/ watertight cap (art 44767).Dette er altså et 12V-uttak, men med to USB-kontakter i steden for den tradisjonelle sigaretttennerløsningen. Den er for innfelling, og har en gummihette over kontaktene for beskyttelse når den ikke er i bruk. Jeg har fått et vanlig 12V-uttak i samme serie, for lading av ting som ikke kan lades via USB (slik som PCen min).

Noe jeg virkelig gleder meg til å få montert, også fra Blue Sea, er et innfellbart vanntett bryterpanel med 
Innfelte sikringer. Dette er faktisk det eneste VANNTETTE bryterpanelet jeg har funnet i det hele tatt, det er plenty med sprutsikre varianter men svært få vanntette. 


Panelet finnes med 2,4,6 eller 8 brytere og leveres med 15A sikringer. Sikringene må jeg selvfølgelig skifte til sikringer med korrekt A i forhold til hva som skal kobles mot hver bryter. Det kommer også i en variant med LED som viser om hver enkelt bryter er i "på" eller "av" posisjon. Med i pakken er en haug med små klistrelapper med ymse mer eller mindre fornuftig tekst på. Varianten jeg har kjøpt er altså uten LED, og heter Weatherdeck 4308 fuse panel.

Så hvorfor et (svindyrt) bryter- og sikringspanel i en jolle? 
Jeg ønsker å få ryddet opp i diverse ledninger, med diverse sikringsholdere på. Lett pedantisk med andre ord. Samtidig er det ikke helt bra at det står strøm på i systemet når ikke ting er tilkoblet, ettersom det både gir (minimal) tapping av batteriet og kan fremskynde korrosjon og i værste fall føre til kortslutninger. At vi snakker om en åpen båt, som jevnlig vaskes med høyttrykkspyler, gjør dette enda viktigere.

Rapport om hvordan monteringen går kommer. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar