Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

torsdag 6. juni 2013

Tyrifjorden 06.06.13

Det ble tid til noen timers dorging på ettermiddag/ kvelden, så da var det bare å komme seg ut så fort som mulig. Bortsett fra å dorge, var planen å borre ferdig festene for stangorgelet i "trollingbaren" bak i Evadaen, og å leke med ekkoloddet ombord. (Lowrance HDS 8 Gen 1, med Sidescann/ Downscann, dvs LSS-1.)


Førerplass i Guymarine Evada 540 (legg spesielt merke til machoradioen)
Selv om dette ekkoloddet og mitt eget er mer eller mindre helt likt, er det nok forskjeller til at jeg knoter endel. Samtidig har jeg null erfaring med Downscann og Sidescann, dette er første gang jeg bruker dette i praksis. (Dette er altså første generasjon av utstyret.)

Utsikt fra taket

Som du ser av bildet over, kunne jeg i hvertfall ikke klage på været. Dette er min tredje tur på Tyrifjorden med fatters båt, og den tredje turen med knallvær. Med tanke på at samtlige turer på Tyrifjorden i min egen (åpne) båt har vært i drittvær, har i hvertfall båten bragt lykke på værfronten.

Jeg borret de to siste hullene i trollingbaren på noen få sekunder. Siden sist har jeg vært en tur innom Biltema og kjøpt borr i riktig dimmensjon, og av riktig type, så dermed var stangorgelet på plass. Orgelet har plass til 8 stenger, men det er bare lov å kjøre med 5 i Tyrifjorden. Det er dog en fordel å ha mulighet til å flytte rundt på stengene, og orgelet fungerte strålende.


Provisorisk utløser for propellstrømstangen
Jeg har bestilt opp feste for dypriggen, men det har ikke kommet enda. Foreløpig kjører jeg derfor med to stenger med stangparavan så langt ut de går, to stenger på hver sin side av båten og en stang som fisker i propellstrømmen. Sistenvnte står rett opp midt i orgelet, og så bruker jeg en utløserklype festet i badestigen for å få sena ned. (Se bilde over).

Siden min kjære ga meg Savagear sin krybbe med gumminetting og teleskopiske håndtak i julegave, har denne vært flittig brukt. Bortsett fra at den er ideell å frakte stengene i, så beviste den til gangs at den tåler en trøkk når vi var i Lofoten. (Men mer om det en annen gang.) Den passer perfekt på tvers i båten min, mens Evadaen er litt for bred for at den skal fungere optimalt. Skal jeg flisespikke litt, kunne Savagear  med fordel brukt litt lengre rør for teleskopfunksjonen, slik at overlappingen mellom rørene hadde blitt større. Både for å bruke den i en bred båt, og for å stive opp konstruksjonen når man bruker teleskophåndtakene generelt. Ideelt sett burde det vært en stoppfunksjon på rørene også, så det ikke var mulig å dra de helt ut.... Men alt i alt er jeg happy med denne.

Savagear krybbe/ veienett
I dag fikk krybben sin første ferskvannsfisk, og jeg fikk min første gjedde i Tyrifjorden. Jeg har noen gjedder fra Steinsfjorden fra før, men dette var altså min første i Tyrifjorden. Gjedda var 80 cm lang, og tok en Bomber som hang bak en stangparavan i det jeg rundet et nes ved Purkøya, KARTLINK. Jeg oppdaget dessuten en annen markant forskjell mellom Evadaen og min egen Colibri, i Evadaen er håv et must, spesielt når man fisker alene. En skikkelig håv står nå på ønskelisten....

Tyrifjordgjedde

Jeg kjørte også en stang med blyparavan på i dag, siden det begynner å bli litt varmere i vannet. Jeg presterte å kjøre fast en blyparavan med en Apex bak. 0,45 mm sena røk av litt fortere enn jeg likte, så jeg har bestilt ny sene. (I all ærlighets navn har jeg ikke byttet sene på alle snellene mine i år, det kan jeg angre på nå.) I tillegg til Apex prøvde jeg også med dorgeskje bak blyparavanen.

Blyparavan, dorgeskje og fluorkarbonfortom

Det ble med den ene gjedda, jeg lurer på når jeg skal få min første ørret her? "Dødehavet" har levd opp til sitt rykte så langt, får håpe jeg knekker noen koder snart. Inntill videre får jeg bare prøve meg frem til det skjer noe. Gjedda tok forresten på Bomberen omtrent midt i bildet under, altså den lilla med røde flekker.Diverse ørretgodis som ble prøvd i dag

Resten av innlegget handler om min nyoppdagede interesse for ekkolodd, så hvis du ikke er interessert i elektronikk kan du hoppe av her. :)

Noe av det jeg knoter med, er å forstå HVA jeg ser på skjermen. Bildene under viser HDSen med skjermdeling mellom 50 kHz ekkolodd og 455 kHz Sidescann. På det første bildet er jeg rimelig sikker på at den svarte flekken på ekkoloddskjermen på 5 og ned mot 10 meter er agnfisk av et eller annet slag. Den samme flekkes sees sannsynligvis på Sidescannsiden av skjermen, som en gråaktig flekk midt på skjermen, til høyre for den hvite linjen som er midten av båten.


Skjermbilde ekkolod/ Sidescann
 På bildet under har det gått noen sekunder, og neste stim med agfisk kan sees på begge skjermene.


10 sekunder senere
På bildet under har jeg sett noe interessant på Sidescann, og har brukt markøren for å zoome inn bildet på det jeg vil se på. Som du ser får jeg da opp en boks som sier hva avstanden er fra båten og ut til objektet jeg har markøren på (19,8 meter til høyre for båten, dvs styrbord.) Siden dette spesifikke objektet var langt ut til siden, vises det ikke på tradisjonelt ekkolodd.


Zoomet inn Sidescann
På de to siste skjermbildene kommer dette godt frem. Her får jeg et tydelig utslag/ ekko både på 2D ekkoloddet og på Sidescann, men sannsynligvis på to forskjellige ting.


Uten zoom
Hvis jeg zoomer inn på Sidescann, altså det samme bildet som over men med zoom, kan jeg studere objektet nærmere. Markøren sier at dette objektet befant seg 14,4 meter ut, og siden objektet på 2D skjermen bare var 10 meter under båten, tror jeg neppe at 2D ekkoloddet klarer å se noe 14 meter ute... Altså kan det se ut som om 2D ekkoloddet viser en større fisk, som kanskje jakter på agnfisken som er 14 meter til siden for båten

Med zoom
Artige greier. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar